Investigació

Dues empleades del geriàtric de Tremp amb 64 morts denuncien que hi va haver una castanyada il·legal 20 dies abans del brot de covid

Les treballadores presenten dues querelles amb fotos de la festa on, 20 dies abans de l’inici de la infecció, es van incomplir les mesures anticovid

Més de la meitat dels residents van morir a conseqüència d’un brot que fa més d’un any que la justícia investiga

Tremp  Pallars Jussa  Lleida  01-12-2020    La residencia geriatrica de Tremp (Fundacio Fiella-Sant Hospital de Tremp) ha sofert un brot important de COVID19 amb moltes defuncions      Foto  Jordi V  Pou

Tremp Pallars Jussa Lleida 01-12-2020 La residencia geriatrica de Tremp (Fundacio Fiella-Sant Hospital de Tremp) ha sofert un brot important de COVID19 amb moltes defuncions Foto Jordi V Pou / Foto Jordi V Pou

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dues treballadores de la residència Fiella de Tremp han presentat dues querelles al jutjat de Tremp amb proves que demostrarien que, 20 dies abans del brot de covid que va causar la mort de 64 interns del geriàtric, es va celebrar una festa de castanyada que incomplia totes les mesures sanitàries i els protocols obligatoris. El contagi va esclatar el 19 de novembre del 2020 i, a partir de llavors i fins a finals de desembre del mateix any, 64 avis del geriàtric van morir en cadena, molts sense ser traslladats a cap centre hospitalari. Aquelles setmanes van morir per coronavirus gairebé la meitat dels residents: el 45%. A petició de la Fiscalia de Lleida, una jutge de Tremp ja investiga la directora del centre i la seva responsable higienicosanitària per un delicte d’homicidi imprudent i tracte degradant, i un altre contra la seguretat dels empleats. Les famílies estan desolades: «És escandalós, no tenen perdó de Déu», han denunciat a aquest diari.

La festa es va celebrar el 30 d’octubre del 2020, durant la segona onada de la pandèmia, quan les mesures anticovid impedien, per exemple, les reunions de grups de més de sis persones i obligaven a portar mascareta. El 25 d’octubre del 2020, el Govern de Pedro Sánchez havia aprovat el segon estat d’alarma. En les querelles s’aporten un pla del centre i imatges de la festa, a què ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies (ACN), en què es veuen residents de diverses plantes barrejats i sense mascareta a la ‘sala del parquet’, on es va celebrar la festa i es van fer panellets. A les fotos apareixen usuaris de la planta d’homes (planta baixa), la planta 0 (edifici nou), la planta 1 i la planta 2, tots junts i en alguns moments sense mascareta.

Extreballadors del centre contactats per aquest diari confirmen que la festa es va celebrar i donen per fet que es van incomplir totes les mesures sanitàries existents. Durant aquests mesos, els empleats ni estaven formats en prevenció de la covid, ni coneixien els plans d’aïllament i sectorització que havia de complir el centre. «No hi ha cap dubte que la festa es va celebrar així: és totalment cert», expliquen treballadors a aquest diari. En les dues querelles presentades, segons apunta l’ACN, s’acusa la llavors directora del geriàtric, Remei Navarri, i el patronat de la residència Fiella d’un delicte contra la seguretat a la feina, al considerar que va posar en risc els treballadors –a banda dels residents– permetent la festa i incomplint les mesures sanitàries.

Homicidi imprudent

Fa més d’un any que la Fiscalia de Lleida va acusar Navarri, exdirectora del geriàtric, i Maria Rosa Nabaroa, responsable higienicosanitària del centre, com a possibles autores d’un delicte d’homicidi imprudent i tracte degradant, i un altre contra la seguretat a la feina. Ara el cas està sobre la taula del jutjat de Tremp, que el març del 2022 va registrar les primeres declaracions en seu judicial, en què ja es van destapar importants irregularitats. «Un cop més es demostra que en aquesta residència no es complien les mesures necessàries per evitar un brot i la seva propagació: es van barrejar residents, no hi havia plans d’aïllament. Això ens ajuda a denunciar totes les negligències i cadena d’errors que venim assenyalant», afegeix Xavier Prats, advocat de les famílies de pares que van morir al geriàtric.

La reacció de les famílies

Notícies relacionades

«És escandalós, no té perdó de Déu. Ens han enganyat i mentit fins no poder més», es queixa Evaristo Saura, un dels familiars personat en la causa judicial contra la residència Fiella de Tremp. El seu pare va morir de covid al centre sense gairebé atenció sanitària a principis de desembre. «Quan va morir no ens van dir ni que hi havia un brot i després ens vam assabentar que ja anaven per les 40 defuncions», explica. Saura, com la resta de familiars, desconeixien que hi havia hagut aquesta festa durant la castanyada. La trobada va ser completament il·legal: incomplia tots els protocols i plans de prevenció epidemiològics per als geriàtrics, després de la debacle dels primers mesos de la pandèmia. En aquell moment els interns havien d’estar separats i amb zones d’aïllament.

Una cadena d’errors

El 19 de novembre va esclatar el primer positiu al geriàtric de Tremp. Va ser un treballador. Després d’ell, un total de 32 empleats van haver de demanar la baixa i van deixar de treballar, i un 98% dels residents van acabar infectats. Molts dels morts, a més, no van rebre tractament sanitari ni van poder ser traslladats a un centre hospitalari. El 28 de novembre la Conselleria de Salut va intervenir el centre. Van trigar una setmana a prendre la decisió, tot i que des del primer moment se’n van adonar que els protocols no s’aplicaven correctament. El novembre del 2021, la Generalitat va sancionar els propietaris del geriàtric, una fundació religiosa, a una multa de 30.000 euros i els va inhabilitar per gestionar qualsevol residència durant quatre anys.