64 defuncions per covid

Els Mossos corroboren davant la jutge el «total descontrol» a la residència de Tremp

  • Entre novembre i desembre de 2020 van morir 64 avis del geriàtric Sant Hospital de Tremp, gestionat per la fundació religiosa Fiella

Els Mossos corroboren davant la jutge el «total descontrol» a la residència de Tremp

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi havia pla de contingència per aïllar els avis del geriàtric per si entrava el virus, els professionals no estaven formats sobre com procedir i les mascaretes FPP2 estaven guardades en una caixa que mai es va obrir. Aquestes són algunes de les deficiències greus que els Mossos han ratificat davant la jutge que instrueix la causa de la residència de Tremp aquest matí en els primers interrogatoris de la instrucció judicial. La directora de la residència, Remei Navarri, i la religiosa Maria Rosa Navarroa, responsable higienicosanitària del centre, estan imputades per un presumpte delicte d’homicidi imprudent i tracte degradant. En aquest geriàtric van morir 64 avis per coronavirus durant els mesos de novembre i desembre de 2020.

«Els Mossos han confirmat que a la residència hi havia un descontrol total», ha explicat l’advocat Xavier Prats, representant d’una de les famílies dels morts que ha sigut present en els interrogatoris. Els agents, segons l’advocat, han confirmat davant la jutge que instrueix el cas que des d’agost de 2020 la residència no va informar al Departament de Salut dels plans de contingència existents, que no es va formar degudament el personal i que fins i tot la directora va rebutjar complir la normativa de Salut. «La infermera del CAP de Tremp es va oferir a fer una formació als professionals sobre com col·locar-se els epis i com l’aïllar els avis, però la directora li va dir que no», ha afirmat Prats, basant-se en la declaració dels Mossos.

Dues hores d’interrogatori

En un interrogatori que s’ha allargat fins a dues hores, els Mossos han exposat els informes del geriàtric i les declaracions als treballadors i als familiars per constatar la gravetat de l’ocorregut. Una investigació iniciada a petició de la Fiscalia de Lleida, que s’ha allargat un any i encara està en curs. «Han ratificat que no es va portar a terme el pla de contingència i que les mascaretes FFP2 no van sortir del magatzem. No hi havia pla d’evacuació ni d’aïllaments i la directora no va complir la seva funció», ha afegit Prats.

Notícies relacionades

També ha comparegut com a testimoni Divina Farreny, que en aquell moment era gerent de la Regió Sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu. Els tècnics de Salut van entrar a la residència el 21 i el 23 de novembre i van constatar el descontrol, però no van intervenir el geriàtric fins al 26 de novembre, segons consta en la denúncia de la Fiscalia. Moltes famílies apunten que la Conselleria de Salut va actuar amb retard. Prats advoca perquè la major part dels contagis van ocórrer quan la fundació eclesiàstica Fiella gestionava el centre.

«Han documentat que no hi havia cap control, que el personal que hi treballava com a gerocultor estava contractat per una empresa de neteja sense formació», ha afegit Prats. I és que, en el cas de Tremp, hi ha dues causes obertes. A part de la denúncia per homicidi imprudent, la jutge també investiga si les dues imputades van cometre un delicte contra la seguretat dels treballadors, per la qual cosa la setmana que ve i fins al 20 d’abril diversos empleats del centre també declararan en la causa.