Tarragona

Desarticulat l’aparell financer d’una important organització criminal dedicada al narcotràfic a Catalunya

  • S’ha detingut 13 persones i s’han intervingut més de tres tones d’haixix i uns 80.000 euros en metàl·lic

  • Aquesta organització està relacionada amb altres operacions realitzades l’any passat, quan es va desmantellar l’aparell logístic del narcotràfic a Tarragona

Desarticulat l’aparell financer d’una important organització criminal dedicada al narcotràfic a Catalunya

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil, en una operació conjunta amb els Mossos d’Esquadra de Tarragona denominada Saranda/boat, ha detingut 13 persones pertanyents a una organització criminal dedicada al narcotràfic en diversos punts de Catalunya. Han intervingut més de tres tones d’haixix i 80.000 euros en metàl·lic.

Així mateix, han desarticulat l’aparell financer amb què blanquejaven els diners obtinguts dels seus il·lícits i li donaven aparença de legalitat comprant material nàutic per posteriorment fabricar «narcollanxes». L’operació es va iniciar l’any passat, quan els agents van desarticular una organització criminal dedicada al narcotràfic a Catalunya, ja que una part de la cúpula de l’organització va ser investigada en dues operacions anteriors.

Un complex entramat empresarial

Cal destacar l’alt grau d’especialització dels investigats i la dificultat que presentava la mobilitat de l’organització pel territori. Aquest entramat criminal comptava amb un complex entramat empresarial en el qual s’incloïen empreses nàutiques legals, i no aixecava sospites a l’hora de comprar «narcollanxes», ja que adquiria des dels cascos fins als motors o elements de navegació necessaris per fer grans desplaçaments marítims a empreses legals amb seu tant a Espanya com a l’estranger.

Els guanys de les seves operacions eren blanquejats a través d’aquestes empreses. Les investigacions, iniciades de manera individual per cada cos policial, es van creuar, de manera que l’òrgan de coordinació policial CITCO (Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat) va optar per la creació d’un equip conjunt d’investigació entre la Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra.

Els líders de l’organització

L’organització estava liderada per dos individus que participaven en tasques de direcció i supervisió sense realitzar activitats comprometedores però, tot i així, els agents van poder intervenir el 23 de febrer a de Tossa de Mar prop de dues tones d’haixix. Aquella descàrrega va ser organitzada i supervisada de manera directa per l’organització, que va aconseguir fugir de la zona al moment en què es va iniciar l’actuació policial.

Els investigats feien servir una empresa de transports, dirigida per un dels líders de l’organització, que utilitzava un testaferro com a suposat titular. Dins de l’entramat s’han localitzat fins a set empreses, totes a Catalunya, que facilitaven el blanqueig de capital simulant activitat comercial. Els investigadors calculen que van poder blanquejar més de 2 milions d’euros.

Notícies relacionades

Una de les empreses es trobava a Mataró i, a més de facilitar el blanqueig, la utilitzaven per comprar elements necessaris per construir les «narcollanxes». Els investigats recorrien tant a empreses nacionals, ubicades a Pontevedra, Màlaga i Cadis, com a empreses internacionals, ubicades a Itàlia, Holanda, Portugal i Suècia.

Un cop adquirits els elements per construir les «narcollanxes», l’empresa principal les traslladava fins a tallers clandestins. Es van detectar tres tallers, ubicats a les localitats de Rubí, Salt i Tarragona. Els agents han pogut constatar que l’organització podria haver utilitzat altres «narcollanxes» per a més desembarcaments d’haixix, com el d’Almeria a inicis de març, quan la Guàrdia Civil va poder intervenir gairebé dues tones d’haixix i va detenir set persones.

Temes:

Drogues