Acord polític

La cimera per abordar la sequera a Catalunya serà el 31 de març

  • El Govern encara no té tancats els suports per tirar endavant el decret llei antisequera que es debat aquest dimecres al Parlament

La cimera per abordar la sequera a Catalunya serà el 31 de març
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La sequera extrema continua sent una de les principals preocupacions polítiques a Catalunya. Per això el Govern organitza la setmana que ve una cimera de partits polítics per estudiar la situació, explicar les mesures previstes i treballar en el calendari d’accions. Es farà divendres 31 de març a les 17.00 hores, segons ha comunicat avui la portaveu de l’executiu Patrícia Plaja.

Aquest dimarts s’ha tornat a reunir la comissió interdepartamental de la sequera per analitzar els resultats de les mesures en marxa i fer previsions de cara a les pròximes setmanes. En aquesta trobada s’ha decidit que tots els departaments de la Generalitat instin els seus sectors a prendre mesures per fer front a la falta d’aigua. El Govern ampliarà el pressupost de les ajudes per millorar l’eficàcia en l’ús de l’aigua, tant en cases particulars com en empreses industrials o turístiques. A més, es faran proves exhaustives de la qualitat de l’aigua en pous perquè es pugui utilitzar: «En el moment actual, cal aprofitar tota l’aigua disponible», assegura Plaja.

Situació límit

Ara mateix, les reserves de les conques internes de Catalunya estan al 27% de la seva capacitat. L’operació activa a Sau continua activa per transvasar part de l’aigua que queda al pantà (només ple al 8%) cap a l’embassament de Susqueda. Diversos punts del mapa d’aquestes conques internes (les del costat est) segueixen en situació d’alerta o prealerta, amb diverses restriccions activades.

La portaveu del Govern ha sigut clara: «Les previsions, a curt i mitjà termini, no són bones. Pot ser que hi hagi pluges, però hauria de ploure moltíssim per revertir la situació actual». Davant aquest escenari, que només podria millorar lleument, es treballa amb accions de prevenció, ja que cada vegada hi poden haver llargs períodes amb molt poca pluja, segons preveu la Generalitat.

Decret al Parlament

Notícies relacionades

La conselleria d’Acció Climàtica ha aplicat mesures de dessalinització o regeneració per aconseguir una quantitat d’aigua més elevada de la que cabria a tot el pantà de Sau. També es posen recursos econòmics per millorar el panorama, asseguren des del Govern: es licitarà l’ampliació d’una depuradora a la Tordera i es muntarà una estació de tractament d’aigua al Besòs (amb una inversió de 260 milions d’euros en els pròxims 7 anys). Es milloraran altres estacions i es transportarà aigua en camions cisternes.

Demà dimecres es portarà al Parlament el decret llei antisequera que l’executiu ja té a punt perquè es convalidi. No obstant, fonts de la conselleria admeten que encara no tenen clar amb quins partits el Govern aprovarà el decret, ja que no tenen els suports tancats. «Confiem en la responsabilitat de tots els grups parlamentaris, perquè té objectius que no són del Govern, sinó de tota la població», avisa Plaja. Això, després que el PSC i els Comuns han demanat en les últimes hores que aquest decret es presenti com a projecte de llei. Els objectius del decret són protegir proveïments, accelerar accions i multar en cas d’incompliments.