Sequera extrema

Operació excepcional a Sau: pescar tones de peixos per preservar la qualitat de l’aigua

  • La Generalitat aprofitarà l’operació per eliminar les espècies invasores

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El pantà de Sau (Osona), al 10% de la seva capacitat, és objecte aquests dies d’una operació excepcional, fruit de la sequera per la qual passa Catalunya. El transvasament de l’aigua que queda cap al pantà de Susqueda ha obligat a muntar un dispositiu per assegurar la qualitat d’aquesta aigua i això comporta capturar els peixos que viuen a Sau. Com va avançar EL PERIÓDICO, aquesta operació s’aprofitarà per eliminar les espècies invasores. La Generalitat es proposa retirar almenys 16 tones de peixos exòtics.

Fins a cinc embarcacions treballen des d’aquesta setmana al pantà amb un objectiu clar: pescar més d’una tona de peixos al dia perquè la poca aigua que queda no perdi qualitat. «La situació de sequera és excepcional i hem d’aprofitar els pocs recursos disponibles», explica Elisabet Mas, cap de l’àrea d’execució d’actuacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). «Una situació així de greu a Sau no s’ha donat mai, és un escenari extrem», afegeix. La idea és traslladar tanta aigua com es pugui en bones condicions cap a Susqueda, un altre dels principals pantans de Catalunya.

Els experts de la Generalitat calculen que a Sau hi ha com a mínim 50 tones de peixos exòticsnou espècies en total–. Això suposa una quantitat tan gran que, si el nivell de l’aigua es continua reduint, podria desembocar en una gran mortalitat de peixos, cosa que perjudicaria greument l’estat de l’aigua, perquè els cadàvers s’anirien podrint. El pla de l’ACA és anticipar-se a aquesta situació i retirar tant peixos com puguin abans que això passi: «Si no fem res, moriran igualment i danyaran l’estat de l’aigua», adverteix Jordi Ruiz, responsable d’espècies exòtiques i projectes de conservació del Departament d’Acció Climàtica.

Gran mortalitat

Aquesta tasca la portaran a terme pescadors de la confraria de Blanes, que ja han arribat a Sau amb dos barcos i amb dues xarxes poc habituals que han portat des de l’Escala i Mallorca. Utilitzaran una tècnica antiga i poc comuna al mar, però òptima en aigües poc profundes. L’operació ha de servir per capturar una bona part dels silurs, luciperques, carpes, alburns i altres espècies que des de fa anys han envaït l’embassament després de ser introduïdes per a la pesca esportiva.

El carpí no es considera invasora, però, com que és exòtica, també se sacrificarà, tal com recomanen els científics. El mateix passarà amb alguns pocs barbs de l’Ebre que neden a les aigües de Sau: «No és una espècie invasora, però la conca del Ter no és el seu lloc i traslladar-la a una altra conca té perills sanitaris», argumenta l’expert de la conselleria.

De peixos autòctons, segons Ruiz, n’hi ha molt pocs, i si n’hi troben algun, l’alliberaran en altres aigües. Sí que s’hi ha detectat algun ocell, com el blauet o el bernat pescaire, i mamífers, com la llúdria. Però aquestes últimes setmanes, amb la sequera, han marxat de Sau a la recerca d’altres masses d’aigua en una situació millor.

A part de dues barques de Blanes, es podran sumar als treballs dues embarcacions pelicà de les que netegen davant les platges. Venen de Tarragona i s’encarregaran de retirar de la superfície possibles exemplars morts. L’últim barco no treballarà fins a d’aquí uns dies i estarà especialitzat en la pesca elèctrica (només a racons del pantà poc accessibles).

Silurs per a biodièsel

Silurs per a biodièselEls peixos que s’extreguin s’enviaran a una empresa de Lleida, SecAnim. Mas assegura que aquesta companyia intentarà «valoritzar al màxim aquesta gran quantitat de biomassa per donar-li una sortida útil». Fonts de l’empresa expliquen a EL PERIÓDICO que, a les seves plantes de treball, aquests peixos només tenen dues sortides possibles: convertir-se en greix animal per a biodièsel o en farina de categoria dos que s’utilitza com a fertilitzant.

Amb l’arrencada d’aquesta operació extraordinària es preveu salvar una quantitat d’aigua que pot arribar a proveir un milió de persones durant tres mesos. Cada dia es comprovarà l’estat de l’aigua i mentre sigui bona es continuarà transvasant cap a Susqueda –ara mateix s’alliberen 0,5 hectòmetres cúbics al dia– per garantir la demanda domèstica a les comarques de Girona i Barcelona (la consumeixen un total de 5 milions de persones). La transferència d’un embassament a l’altre es pararà en sec quan la qualitat no sigui la suficient.

Escenaris possibles

Notícies relacionades

El que més preocupa els experts és el fenomen de l’estratificació, és a dir, que l’aigua se separi en capes per culpa de l’alta temperatura a la part superior. Això pot perjudicar l’aigua més profunda i afecta la vida dels peixos i la preservació de l’aigua. Com més calor faci, més ràpid avançarà aquest procés, per la qual cosa els pescadors treballaran a contrarellotge.

El Govern es dona un màxim d’un mes i mig per pescar, però els tècnics són conscients que, si arriba la calor, és probable que hagin de parar abans. A més, hi ha una altra complicació possible: si l’embassament continua perdent capacitat, els pescadors no podran continuar navegant, perquè les aigües seran massa poc fondes. L’altre cas que frenaria en sec tot el procés seria l’arribada de pluges abundants, una situació que no està prevista segons les previsions meteorològiques. No obstant, tècnics i governants no volen perdre l’esperança.