Efectes de la sequera

Les rates i els escarabats augmenten per les onades de calor i escasses pluges del 2022

  • La població de rosegadors ha crescut entre un 10% i un 15%

Les rates i els escarabats augmenten per les onades de calor i escasses pluges del 2022

CARLO ALLEGRI / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
EFE

La climatologia del 2022, amb onades de calor i pluges escasses, ha afavorit la proliferació de rates i escarabats, així com de xinxes dels llits, segons han explicat des de l’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP). A través d’una enquesta a les empreses que formen part de l’ADEPAP ha determinat que les actuacions de control de plagues han augmentat en el cas d’aquestes espècies i s’han mantingut en el cas dels insectes, mentre que les actuacions de desinfecció, sobretot les relacionades amb la covid-19, han disminuït.

El president de l’ADEPAP, Quim Sendra, ha alertat que el canvi climàtic afavoreix la proliferació d’aquestes espècies i n’allarga els períodes de reproducció, per la qual cosa l’associació ha estimat un augment d’entre el 10% i el 15% en les poblacions de rosegadors, la principal plaga de Catalunya seguida pels escarabats i els mosquits.

Tot i que altres factors, com les restriccions en l’ús de biocides per part de l’administració pública, dificulten acabar amb aquestes plagues i Sendra ha considerat que «tot i que poden provocar resistència en els rosegadors, això es dona pel mal ús», per la qual cosa ha determinat que s’haurien de restringir al públic i no a les empreses de control de plagues.

A les zones urbanes, sobretot a les grans ciutats, aquests animals, rosegadors, escarabats i també aus com els coloms i les cotorres argentines, «tenen recursos gairebé il·limitats de menjar i aigua» per la qual cosa, malgrat els controls i la reducció de la quantitat, les poblacions se’n recuperen ràpidament.

Les «reines», els escarabats

En el cas dels escarabats, segons ha explicat el president, és la plaga que més ha augmentat l’últim any, malgrat que la demanda d’actuacions d’algunes empreses ha augmentat fins al 50%. «Els escarabats són una vella coneguda, una plaga que es troba sempre en els entorns urbans com una de les principals plagues que afecten Catalunya i és molt difícil controlar-la», ha explicat el president de l’ADEPAP.

El coordinador tècnic de l’ADEPAP, Luis Lozano, ha assegurat que l’escarabat alemany (‘Blatella germanica’) és el més habitual en interiors, cuines i vivendes, així que part del seu augment es podria deure «al tancament dels locals d’hostaleria durant la pandèmia, que va suposar tallar amb les actuacions de control en aquests espais».

En canvi, l’americà (‘Blatella americana’) concentra l’activitat a les xarxes de clavegueram, i l’augment es deu a les altes temperatures, la baixa pluviometria i a l’estat del clavegueram.

El mosquit, més «urbanita»

Quant al mosquit, Sendra ha conclòs que malgrat la sequera, que ha provocat que a les zones rurals gairebé hagi desaparegut, en zones urbanes n’hi ha en expansió, gràcies a uns hiverns més càlids i a la presència d’aigua, en cases, jardins i clavegueram.

Notícies relacionades

Sobre els coloms, una altra de les grans plagues de Barcelona, tant Sendra com Lozano han determinat que les actuacions que s’estan portant a terme a Catalunya, amb pinsos anticonceptius «són il·legals i no funcionen». «Els experts d’aquest àmbit defensem que no és efectiu i no ha reduït la població de coloms en aquests anys. A més, ¿què impedeix que se’l mengi un gos o un nen si el tenim en dispensadors a les ciutats?», ha denunciat el president.

Quim Sendra ha conclòs parlant del cas de les xinxes dels llits, que té una demanda d’actuacions que va augmentant sobretot a les grans ciutats, i que ha relacionat amb la tornada del turisme: «És un insecte que es mou amb nosaltres i amb les nostres maletes; amb la tornada a la normalitat del turisme, han tornat les xinxes».