Primer carril compartit entre busos i tramvies
El desdoblament de vies a la Gran Via obliga que els dos models comparteixin plataforma, sense que aparentment afecti la seva freqüència de pas.
L’objectiu és preservar a la zona «el caràcter d’espai verd i de passeig per a vianants»

La reurbanització del costat mar de la Gran Via entre Badajoz i la rambla del Poblenou porta sota el braç una novetat important a escala de ciutat. Ni més ni menys que el primer carril compartit entre autobusos i tramvies, una cosa habitual en altres grans capitals europees, però insòlita als 30 quilòmetres de xarxa ferroviària urbana de Barcelona. No és que sigui una estratègia per millorar el transport públic. Sembla més aviat una necessitat per qüestió d’espai, ja que les línies T5 i T6 del Trambesòs tenen via única en aquest tram i passaran a tenir-ne dues, de manera que el vial reservat a TMB es queda sense espai perquè al centre va un immens pas ciutadà de 20 metres d’ample.
L’Ajuntament acaba de licitar les obres de reurbanització del costat mar i el desdoblament de les vies del Tram, un contracte que té un valor aproximat de 31 milions d’euros. La millora urbana del costat nord, que es va començar a executar el gener del 2024, hauria d’estar acabada abans de l’estiu, i inclou una vorera de cinc metres d’ample i un carril en plataforma única per a bicicletes, trànsit veïnal i vehicles de serveis. Les obres del costat que toca al centre comercial Glòries haurien de començar en l’últim trimestre de l’any i tenen un termini d’execució de 17 mesos.
Per aquí circula la línia H12, una de les punteres de la xarxa ortogonal d’autobusos, amb 6,5 milions de validacions l’any 2024. Cal mimar-la. Però tampoc hem d’oblidar el Trambesòs, que en el seu conjunt (cal afegir-hi la línia T4 que va per la Diagonal) va arribar als 11,3 milions de viatges.
L’encaix de dos models
El projecte executiu, en el seu apartat dedicat a la mobilitat, diu això sobre la confluència dels dos transports: "La suma dels requeriments de secció de la xarxa del tramvia i de la xarxa de bus implicaria un gran consum d’espai en detriment del caràcter d’espai verd i de passeig per a vianants que es vol donar a la superfície de la Gran Via una vegada soterrat el trànsit". Per això la proposta definitiva és la fusió: "La solució acordada per l’Ajuntament i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha consistit en una plataforma compartida, una solució utilitzada en altres països d’Europa però inèdita a Barcelona, on les dues xarxes, a excepció dels encreuaments, sempre disposen de plataforma segregada i exclusiva".
El Tram té parada a Glòries i ja no s’atura fins a Can Jaumandreu, és a dir, tant la T5 com la T6 fan de cop tot el recorregut afectat per la reforma. Però no és ni serà el cas del bus, que carrega i descarrega a l’altura de Llacuna (enmig del tram reurbanitzat) i, passada l’entrada del túnel viari, té una altra parada a Bilbao, just al punt on el tramvia s’amaga sota terra en el seu camí cap al Besòs.
Després hi ha el desafiament afegit de casar les anades i vingudes de tots dos, tenint en compte que el Tram és més fiable que el bus, ja que té menys estacions, el recorregut total és més curt i no depèn tant del trànsit, perquè sempre té plataforma exclusiva.
Notícies relacionadesGarantir la convivència
Els intervals de pas en hora punta són de vuit minuts (7,5 circulacions per hora i sentit) per al tramvia i de sis minuts (10 circulacions/hora) per a l’H12. Per garantir la convivència entre bus i Tram, el projecte preveu una mena de refugi a l’altura de Llacuna, de manera que el seu temps de parada no pugui arribar a condicionar la marxa dels tramvies.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers