El PSOE desbloqueja la llei que pretén corregir el dèficit històric d’infermeres

  • La Mesa del Congrés posa fi a l’infinit termini de presentació d’esmenes impulsat pels socialistes l’últim any, segons el sindicat d’Infermeria més gran

El PSOE desbloqueja la llei que pretén corregir el dèficit històric d’infermeres
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Mesa del Congrés dels Diputats ha acordat aquest dimarts que la llei de seguretat del pacient, que busca corregir el dèficit històric d’infermeres existent a Espanya, continuï la seva tramitació parlamentària després de patir un bloqueig de més de dos anys portat a terme mitjançant la petició d’ampliació del termini de presentació d’esmenes.Una estratègia «obstruccionista» que el sindicat d’Infermeria Satse, impulsor de la normativa que va arribar al Congrés com a iniciativa legislativa popular, amb el suport de prop de 700.000 firmes, atribueix sobretot al PSOE.Espanya se situa entre els països que són a la cua europea en nombre d’infermeres, amb 5,3 professionals per 1.000 habitants, davant 8,8 de la mitjana europea. Aquest dèficit provoca que cada infermer tingui una assignació de fins a 20 o 25 pacients als hospitals i d’entre 1.800 i 2.000 ciutadans als centres de salut.

I la llei mira de corregir-ho al fixar ràtios que no superin els sis pacients en l’atenció hospitalària i els 1.500 en atenció primària, amb la finalitat de «garantir la seguretat del pacient».

Suport majoritari

La norma va ser admesa a tràmit per la Cambra baixa el 15 de desembre del 2020 amb un suport majoritari: 312 vots a favor i 10 en contra (del PNB i el PDECat). Després va superar l’esmena a la totalitat d’ERC (per motius competencials i d’altres) i, des d’aleshores, s’ha mantingut encallada a causa que diferents partits han demanat, successivament, ampliar el termini de presentació d’esmenes. 

Notícies relacionades

En l’últim any, ha sigut el PSOE el que ha «impossibilitat», segons Satse, «l’avanç de la tramitació parlamentària» amb una «estratègia premeditada» consistent en contínues peticions de pròrrogues, fins que «Unides Podem ha jugat un paper decisiu perquè la Mesa del Congrés possibiliti que la Comissió de Sanitat pugui debatre les esmenes».

Una vegada tancat el termini de presentació d’esmenes, Satse ha apressat els partits a finalitzar la tramitació de la norma, conscient que queda poc temps perquè, a finals d’any, acabi la legislatura. «S’ha perdut molt temps i els urgeix comptar amb aquesta llei per poder garantir una millor seguretat assistencial a les més de 47 milions de persones del nostre país», ha assenyalat el principal sindicat d’Infermeria.