Propostes renovables

La Rovira i Virgili reprèn el projecte de plaques solars a l’AP-7: permetria atendre un 4% del consum elèctric de Catalunya

  • Col·locar 2.000 hectàrees de fotovoltaiques a edificis urbans cobriria les necessitats energètiques de tota la província de Tarragona

La Rovira i Virgili reprèn el projecte de plaques solars a l’AP-7: permetria atendre un 4% del consum elèctric de Catalunya
2
Es llegeix en minuts

Ocupar els més de 300 quilòmetres de l’AP-7 entre Alcanar i la Jonquera amb plaques fotovoltaiques. És una de les possibilitats que planteja un estudi del geògraf Sergi Saladié, de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, i que promouen entitats com Ecologistes de Catalunya o la Xarxa per la Sobirania Energètica.

La seva proposta és instal·lar plaques solars a diversos punts de l’autopista, de manera que es pugui produir una quantitat d’energia que suposaria el 4% del consum elèctric anual de Catalunya. De moment només és una idea sobre paper que no s’ha fet arribar a les administracions.

¿A quines parts de l’autopista s’ubicarien les plaques? El disseny que han fet planeja instal·lar aquests elements a diversos punts: a les sortides de les àrees de servei com si fossin falsos túnels elevats amb pèrgoles, sobre les estructures dels peatges que ja no funcionen, en unes cobertes de cinquanta metres darrere dels senyals informatius o als talussos sempre que no tinguin arbres.

Amb tot això, l’autopista no canviaria excessivament i no es convertiria en un túnel, segons l’autor de l’estudi, però podria produir el 4% del consum elèctric de Catalunya. Les entitats ecologistes que defensen el projecte creuen que fa falta voluntat política, però consideren que seria una proposta viable.

Més del 100% de la necessitat

A més d’aquest pla cridaner, la Universitat Rovira i Virgili dibuixa, en un altre estudi, un entorn urbà futur ple de mòduls solars a espais urbans. Joan Vázquez, d’Ecologistes de Catalunya, afirma que han de ser els ajuntaments els que s’encarreguin de promoure aquest tipus de projectes: «La llei sobre el canvi climàtic afirma que el 2030 hem d’aconseguir que el 50% de l’energia que consumim sigui renovable i, sobre paper, es diu ben clar que les instal·lacions de plaques fotovoltaiques o petites turbines eòliques, si és possible, s’han de fer a espais que ja han sigut modificats per l’acció humana».

Notícies relacionades

Amb aquesta premissa d’evitar col·locar plaques a camps agraris o entorns forestals, l’estudi considera que el millor seria aprofitar teulades d’edificis i entorns urbans degradats. Descartant les teulades antigues, patrimonials o massa petites, creuen que podrien aprofitar gairebé la meitat dels edificis de tots els pobles i ciutats de la província de Tarragona. En total, omplirien més de 1.000 hectàrees d’edificis amb plaques solars a les teulades i 1.000 hectàrees més a zones dels voltants dels municipis. Amb les dades d’aquest últim treball, si s’aprofités tot aquest potencial energètic, en un futur, es podrien cobrir les necessitats energètiques de tota la província de Tarragona.

Aquestes dues propostes, segons els ecologistes, són dues possibilitats alternatives als projectes renovables de grans empreses que es planegen a comarques com l’Alt Empordà. Defensen que cal evitar instal·lar parcs eòlics o solars a zones rurals o forestals i que cal treballar municipi per municipi per crear petites produccions que assegurin el proveïment.