Albirament inèdit

Captades per primera vegada les imatges d’una llúdria sortint del mar a Catalunya

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Se sabia que alguns exemplars de llúdria, un animal d’aigua dolça, vivien a zones litorals de l’Empordà. Però no ha sigut fins ara que s’han pogut gravar imatges d’un individu sortint del mar Mediterrani davant les costes catalanes. Les han captat les càmeres del projecte de seguiment d’aquest animal a l’Alt Empordà, que coordinen la Conselleria d’Acció Climàtica i la Fundació Zoo de Barcelona.

En el vídeo es veu com un mascle adult surt de l’aigua i camina tranquil·lament sobre la sorra d’una platja del Cap de Creus, una zona on es té constància que s’ha instal·lat una població d’almenys una desena de llúdries. Són imatges inèdites, perquè, tot i que els experts sospitaven que aquests animals tenien hàbits marins en aquesta zona, aquesta hipòtesi no s’havia pogut confirmar a través de les càmeres de fotoparament.

Les llúdries viuen la major part del temps fora del mar, però l’objectiu d’aquest programa de seguiment és saber exactament quines són les característiques d’aquesta petita població i de què s’alimenta. Per això, a partir de les imatges, es posaran en marxa més mètodes de rastreig: recorreguts a peu i amb barco, instal·lació de càmeres a punts estratègics i recopilació de rastres i excrements.

Recuperació a tot arreu

Notícies relacionades

Els últims anys, la llúdria s’ha expandit a Catalunya i s’ha recuperat a diverses conques hidrogràfiques de les quals havia desaparegut. ¿Per què ha sigut possible això? Per començar, perquè els rius estan menys contaminats. Això, sumat a la capacitat de dispersió que té aquest animal, ha provocat albiraments a llocs poc habituals com els trams baixos del Besòs o del Llobregat.

Fa més de 20 anys, es va posar en marxa el pla de conservació de la llúdria a Catalunya i ara l’objectiu és continuar estudiant aquests animals per conèixer amb detall els seus nous hàbits.