Benvinguda en societat

L’ajuntament organitzarà «batejos civils» a València

L’equip de govern encarrega un reglament per posar en marxa la «cerimònia civil de benvinguda a la ciutadania»

L’ajuntament organitzarà «batejos civils» a València
2
Es llegeix en minuts

La junta de govern local de l’Ajuntament de València aprovarà demà una moció de l’equip de Govern per engegar el que es denomina tècnicament «cerimònia civil de benvinguda a la ciutadania», que vindria a ser com un bateig civil.

En la moció es recull el dret de les persones a celebrar un acte que oficialitzi el naixement d’un nen o nena «independentment de si els pares o tutors professen o no una fe». En conseqüència, el consistori assumeix la conveniència de celebrar un cerimònia pública «de caràcter formal i protocol·lari, sense efectes jurídics». I perquè això sigui possible, els serveis municipals oferiran tant la presència d’autoritats en l’acte com un espai on celebrar-lo.

Encàrrec del protocol

De moment no s’ha dit qui i on es farien aquests batejos civils, perquè el que fa ara l’ajuntament és encarar al Servei d’Actes que elabori unes instruccions en les quals es recullin tots aquests punts. També les hores, els dies i els requisits per accedir a aquest servei.

Actualment, l’ajuntament ofereix el palauet de Monforte i els seus jardins per oficiar casaments civils, per la qual cosa aquest podria ser un lloc a tenir en compte.

Segons ha explicat l’alcalde, Joan Ribó, «un naixement és l’inici d’una trajectòria vital en què sorgeixen sentiments, circumstàncies i moments únics. I des de les administracions públiques hem de garantir la llibertat i la igualtat de cada nova vida, que ha d’incloure el dret a celebrar un acte que oficialitzi el naixement, independentment de si els pares o tutors professen o no una fe».

Incorporació a la societat

«Les cerimònies civils de benvinguda a la ciutadania són una forma de recolzar oficialment i celebrar la incorporació d’una persona a la vida en societat, de rebre un nen o nena en la nostra comunitat de forma pública, i de fomentar, des de ben aviat, el sentiment de pertinença a la comunitat», ha explicat l’alcalde.

Notícies relacionades

Com ha recordat l’alcalde, la protecció de la persona que arriba al món és una qüestió fonamental que està recollida a la Constitució espanyola i a la Convenció sobre els Drets de la Infància de l’Organització de les Nacions Unides. A més, ha remarcat que la possibilitat de realitzar actes de caràcter formal i protocol·lari, sense efectes jurídics, per part dels ajuntaments s’assenta sobre la promoció d’activitats culturals, el desenvolupament de la participació ciutadana i el desenvolupament de valors cívics en l’àmbit de la comunitat veïnal, com recull la llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local.

Per això, ha conclòs l’alcalde, «l’Ajuntament de València vol col·laborar, des de la tolerància i el respecte als drets dels altres, a l’acte de benvinguda a un nou membre de la família i de la ciutat mitjançant la presència d’autoritats locals i oferir espais adequats per al desenvolupament de cerimònies protocol·làries».