Mecanisme d’avisos

Així serà l’alerta d’emergències que rebran els catalans al mòbil abans d’estiu

  • Des d’aquest febrer fins al 31 de maig es faran quatre simulacres que busquen familiaritzar els usuaris amb el nou sistema d’avisos

  • La Generalitat en va assumir les competències aquest dimecres

Així serà l’alerta d’emergències que rebran els catalans al mòbil abans d’estiu
1
Es llegeix en minuts

Els catalans rebran una alerta d’emergència al dispositiu mòbil abans d’estiu. Des d’aquest febrer fins al 31 de maig es faran quatre simulacres a tot Catalunya perquè els usuaris es familiaritzin amb el nou sistema d’avisos d’emergència. A partir d’aquest dimecres, la Generalitat ha assumit les competències per portar-lo a terme.

El primer simulacre es farà el 28 de febrer a Lleida, el Pirineu i la Vall d’Aran; el 12 d’abril, a Tarragona, el Penedès i l’Ebre; el 27 d’abril, a la Catalunya Central i a Girona, i el 31 de maig, a Barcelona.

Mecanisme d’avís

El mecanisme d’avís serà el mateix que es va posar a prova ja el novembre de l’any passat a Tarragona en un simulacre d’accident químic a la zona industrial petroquímica. Els ciutadans de la zona afectada rebran un missatge SMS automàtic al telèfon mòbil amb un so estrident sense possibilitat de desactivar-lo fins que no l’hagin llegit. El missatge conté instruccions sobre què cal fer davant una emergència concreta.

Notícies relacionades

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, assegura que aquest sistema «no s’utilitzarà per donar avisos de servei. S’activarà només quan hi hagi emergències i alertes que comportin l’activació dels ciutadans per tenir algun tipus de comportament. No avisarem de situacions meteorològiques».

De fet, la casuística d’emergències es pot ben variada: inundacions, incendis, desbordament d’un riu o, fins i tot, la restricció d’una zona a causa d’un incident natural. Justament a partir d’avui el Govern català ha assumit les competències del servei d’avisos que fins ara depenia de l’Estat.