Mecanisme d’avisos
Així serà l’alerta d’emergències que rebran els catalans al mòbil abans d’estiu
Des d’aquest febrer fins al 31 de maig es faran quatre simulacres que busquen familiaritzar els usuaris amb el nou sistema d’avisos
La Generalitat en va assumir les competències aquest dimecres

Els catalans rebran una alerta d’emergència al dispositiu mòbil abans d’estiu. Des d’aquest febrer fins al 31 de maig es faran quatre simulacres a tot Catalunya perquè els usuaris es familiaritzin amb el nou sistema d’avisos d’emergència. A partir d’aquest dimecres, la Generalitat ha assumit les competències per portar-lo a terme.
El primer simulacre es farà el 28 de febrer a Lleida, el Pirineu i la Vall d’Aran; el 12 d’abril, a Tarragona, el Penedès i l’Ebre; el 27 d’abril, a la Catalunya Central i a Girona, i el 31 de maig, a Barcelona.
Mecanisme d’avís
El mecanisme d’avís serà el mateix que es va posar a prova ja el novembre de l’any passat a Tarragona en un simulacre d’accident químic a la zona industrial petroquímica. Els ciutadans de la zona afectada rebran un missatge SMS automàtic al telèfon mòbil amb un so estrident sense possibilitat de desactivar-lo fins que no l’hagin llegit. El missatge conté instruccions sobre què cal fer davant una emergència concreta.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, assegura que aquest sistema «no s’utilitzarà per donar avisos de servei. S’activarà només quan hi hagi emergències i alertes que comportin l’activació dels ciutadans per tenir algun tipus de comportament. No avisarem de situacions meteorològiques».
De fet, la casuística d’emergències es pot ben variada: inundacions, incendis, desbordament d’un riu o, fins i tot, la restricció d’una zona a causa d’un incident natural. Justament a partir d’avui el Govern català ha assumit les competències del servei d’avisos que fins ara depenia de l’Estat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»