Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO

Ni cabàs, ni termòmetre d’aigua, ni ‘walkies’: idees per criar el teu fill de manera més sostenible

  • Fuig del plàstic durant la infància del teu fill: posaràs el teu gra de sorra contra l’emergència climàtica i t’estalviaràs més de 20.000 euros el primer any

Ni cabàs, ni termòmetre d’aigua, ni ‘walkies’: idees per criar el teu fill de manera més sostenible

M. G.

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Els vas comprant a poc a poc i no t’adones, però ¿saps que el teu fill gastarà diversos milers de bolquers fins que compleixi els tres anys? Xumets, biberons, trones, cadires, joguines, productes d’higiene, bressols, ‘walkies’... Cada nadó ve al món amb un munt de plàstic sota el braç, sentencia la divulgadora, psicòloga infantil i juvenil i especialista en psicopedagogia Rosa Jové (Lleida, 1961). «Un nadó, el seu primer any de vida, pot multiplicar per quatre els residus d’un adult», insisteix. Lluitar contra l’emergència climàtica s’ha de fer pel planeta i l’espècie humana, però no ens podem oblidar que, a més, t’estalvies moltíssims diners. Jové ho ha calculat: més de 20.000 euros el primer any de vida del teu nadó. ¿És possible una criança més sostenible, més respectuosa amb el medi ambient, més ecològica? Sí. Vegem com.

Estalvia’t el ‘baby shower’ i regala temps

A part de com de cursi ens pugui semblar, el ‘baby shower’ és una tradició nord-americana que poc a poc està desembarcant a Espanya. La futura mare reuneix les seves millors amigues per berenar i inundar la casa de globus, flors i obsequis. «¿Té cap sentit comprar un cotxe teledirigit a un nadó que encara és a la panxa de la seva mare?», ressalta la divulgadora. La majoria dels regals tenen una escassa vida útil. L’experiència ens demostra que la roba de 0 anys no serveix de gran cosa. El nadó creix i l’acabes utilitzant uns quants dies perquè de seguida li queda petita», explica Jové, autora de l’assaig La crianza sostenible’ (La Esfera de los Libros). ¿Què ens proposa l’experta per regalar a la futura mare? Una idea molt més sostenible i útil. «Felicita-la molt, fes-li moltes abraçades i ofereix-li un bo perquè una empleada de llar vagi a casa seva els primers mesos de vida del nadó. Estàs donant feina i, a més, estàs oferint a la teva amiga el que més necessitarà: temps».

Ni ‘walkies’ ni termòmetre d’aigua

A menys que visquis en un palau, ¿de debò et fan falta uns ‘walkies’ per escoltar si el teu fill plora? Quan neixi el teu nadó t’adonaràs que et passes les hores enganxada, literalment, a ell. No et preocupis, sabràs perfectament quan plora. Una altra compra inútil és el termòmetre d’aigua. Jové convida a substituir aquest plàstic pel teu colze o mà per saber si l’aigua de la banyera està a la temperatura correcta. Un altre ‘tip’ ecològic és no comprar l’habitual cabàs, un bressol per als primers mesos de vida. «L’avantatge dels cabassos és que tenen rodes i van bé per passejar per la casa, però, ¿per a què tens la cadira de passeig?» Jové convida els futurs pares i mares a mentalitzar-se sobre les sis r: reduir, rebutjar, reutilitzar, regalar, reparar i reciclar. Si som conscients que cada texà gasta entre 2.000 i 3.000 litres d’aigua en el procés de rentat abans de sortir al mercat, ens ho pensarem molt abans de comprar texans al nostre fill o de llençar-los a les escombraries quan li hagin quedat petits.

Aposta per la segona mà

Els pares primerencs no se senten gaire còmodes amb la idea de comprar coses de segona mà, però és un dels manaments de la lluita contra el canvi climàtic. Al contrari del cabàs (que només serveix, en el millor dels casos, per uns quatre mesos), el bressol sí que és un bàsic a la casa d’un nadó. Tot i això, «el millor bressol són els braços de la mare o del pare», adverteix Jové, que demana que, en cas de voler-ne un, sigui prestat d’una altra família que ja no el necessita o bé comprat de segona mà.

Altres bolquers són possibles

Encara no s’ha inventat la manera de reciclar bolquers. La seva durada, recorda ‘La crianza sostenible’, és superior als 500 anys fins que desapareixen per complet. El llibre de Jové convida a utilitzar bolquers ecològics d’un sol ús (que «només» triguen set anys de desaparèixer). Per a les famílies que tenen un nivell més avançat de consciència verda hi ha l’opció dels bolquers reutilitzables. Si volem deixar en herència un bon planeta als nostres fills, val més que ens oblidem de les tovalloletes humides. Millor substituir-les per paper higiènic.


¿De debò el teu fill necessita més d’un xumet? 

No hi ha més bon xumet que el teu dit (òbviament, net), sentencia Jové. El teu nadó tampoc necessita tantes mantes. Sobretot si dorm amb tu. «¿Qui vol biberons i escalfabiberons si tenim pit i podem oferir lactància materna a demanda?», recorda Jové, que recomana a les mares que optin per la llet de fórmula que comprin la que menys embolcall tingui i que evitin l’aigua embotellada. De l’aixeta o, en tot cas, bullida. La divulgadora convida a rebutjar gels específics (espòiler: cap nadó s’adorm abans per més que faci olor de lavanda) i apostar per pintes de fusta i i de pèl natural en lloc de plàstic. Acomiada’t de les esponges sintètiques i aposta per les marines naturals o la manyopla de tela rentable.

No cal que ho facis tot, però sí alguna cosa

Jové, que reconeix que ella ho va fer «fatal» des del punt de vista de l’ecologia quan els seus fills eren petits, convida els futurs pares a canviar de mentalitat. «No cal que ho facis tot, però sí alguna cosa. Comença per algun gest, algun canvi. La quantitat de residus infantils és tan gran que crec que, si posem de part nostra, allargaríem la vida del planeta uns anys», conclou.