Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO

La criança conscient, respectuosa i amb afecció: una cantarella més de la cura dels fills

  • Si estàs a punt de donar a llum, o acabes de parir, sentiràs mil vegades aquestes expressions. ¿Què signifiquen? ¿Què diu la ciència sobre aquests models? T’ho expliquem en sis claus

La criança conscient, respectuosa i amb afecció: una cantarella més de la cura dels fills

Susana Soto

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Criança amb afecció. Criança conscient. Criança respectuosa. ¿Et sona, veritat? Són eslògans que hauràs sentit moltes vegades, especialment durant els primers mesos de vida del teu nadó. ¿Són només un mantra? ¿Hi ha alguna cosa de veritat? ¿Què hi diu la ciència? Avui, al Club d’Educació i Criança, aclarim conceptes de la mà d’Álvaro Bilbao, doctor en Psicologia, neuropsicòleg, divulgador i pare de tres fills.

Bilbao explica que molts pares i mares se sumen «amb radicalitat» a models de criança (eslògans, més aviat) on tot és blanc o negre. «Hi ha un exèrcit de persones que no tenen formació pediàtrica ni psicològica i que et diuen com has de criar els teus fills», critica. També alerta contra els autodenominats terapeutes que no són psicòlegs de carrera, sinó simples ‘formadors’ que han fet un curs d’un setmana.

Notícies relacionades

Autor d’‘El cerebro del niño explicado a los padres’, el divulgador publica ara ‘¡Hola, familia!’ (Plataforma Editorial), un llibre il·lustrat dirigit a mares i pares que acaben de tenir un nadó i que pretén ser una mena de diccionari per entendre una mica millor aquesta criatura, que –malgrat haver sortit del teu cos– no deixa de ser un estrany per a tu. Aclarim alguns conceptes bàsics

Afecció

L’afecció és la representació mental del món com un lloc segur. És un dels instints més forts que tenen els nens i les nenes. «Necessiten sentir que tenen una o dues persones especials a qui aferrar-se en cas de necessitat o perill», explica Bilbao. El porteig (portar el teu fill enganxat a tu a la motxilla o el mocador portabebès) i el collit (dormir junts) no defineixen tant l’anomenada criança amb afecció. De fet, ‘criança amb afecció’ és un terme equivocat. «No hi ha criança sense afecció», explica l’autor supervendes. Tots els nens desenvolupen afecció perquè necessiten seguretat. Això sí, la resposta dels progenitors pot ser afecció segura (atenció al nadó ràpida i amb calma), ansiosa (els pares actuen amb ansietat), o evitació (atenció escassa i, per tant, el nadó sap que no li faran ni cas).

Seguretat

Els nadons tenen moments gloriosos. I altres d’odiosos. Per exemple, despertar-se i reclamar-te enmig de la nit. I així durant mesos i mesos. Bilbao recorda que aixecar-te i atendre’l és imprescindible perquè el teu fill desenvolupi la sensació de seguretat.

Contacte

L’afecció segura implica tenir molt contacte amb el nadó i atendre’l en tot moment. «No l’agafis tant a coll, l’estàs malcriant i s’hi acostumarà» és un absurd mantra que moltes mares primerenques senten de familiars, amics, veïns i desconeguts que al·leguen els presumptes beneficis de criar nadons més ‘independents’. La frase, com ja ens va recordar en aquestes mateixes pàgines la neuropediatra i autora de ‘El cerebro en su laberinto’ María José Mas, no pot ser més errònia. Abraçar nadons, agafar-los, besar-los i parlar-los fa que augmentin les seves connexions neuronals (sinapsi). Així que, com més intercalis amb ells, millor pare i mare seràs. No cal que t’ho digui cap guru de la (mal anomenada) criança amb afecció. T’ho diu la ciència. Bilbao recorda que el contacte no només és sensorial, sinó també visual (mirar-lo) i auditiu (parlar amb ell). «Abraça el teu fill en qualsevol moment que estigui nerviós, perquè el contacte amb els seus pares els ajuda a calmar-se», conclou el divulgador. 

Rebequeries

Pels volts dels dos anys apareixen les temudes rebequeries. Paciència. I molta. «Queda’t al seu costat, no el renyis ni l’avergonyeixis, estigues tan calmat com puguis, acabarà passant i us fareu una abraçada», resumeix Bilbao, conscient que la teoria és sempre més fàcil que la pràctica. Tots els que tenen fills perden els nervis de tant en tant. «Això vol dir que som humans», comenta el divulgador. No s’han de prohibir emocions als nens. Ni les anomenades positives ni les anomenades negatives. «Tots tenim dret a enfadar-nos. Això sí, no deixis que et pegui o trenqui coses quan s’enfada», explica Bilbao.

Límits

Bilbao es queixa que molts pares s’entreguen de tal manera als seus fills que són incapaços de posar límits, una cosa bàsica per a una bona educació i criança. Els límits –recorda– són importants perquè ajuden els nens a entendre les normes i els drets dels altres. Cal dir no quan sigui necessari. És l’única manera que el teu fill o filla aprengui una cosa vital: gestionar la frustració.

Vincle

És la relació que construïm amb el nadó i el nadó amb nosaltres. Cal construir-la cada dia. Moltes mares no tenen l’enamorament sobtat d’amor instantani tot just parir els seus fills. És totalment comprensible que moltes mares pensin que el seu fill no deixa de ser un desconegut. No obstant, un vegada més, la ciència s’alia amb tu. Els nadons estan ‘programats’ perquè se’ls abraci. La seva fisonomia està dissenyada per a això, una cosa que va ser descrita científicament pel metge Konrad Lorenz. El ‘Kindchenschema’ (l’esquema dels nens) respon a un cap gran respecte al cos, braços i cames rabassudes, nas i barbeta petits, ulls grans i pell suau. Aquestes característiques donen al nadó un aspecte fràgil i indefens que desperta tendresa.


Club d’Educació i Criança