repressió

800 persones es manifesten a Barcelona pels drets humans a l’Iran

  • Segons els convocants, 3.000 persones s’han unit en una marxa que ha arribat fins a la plaça Sant Jaume

2
Es llegeix en minuts
ACN

Unes 800 persones segons la Guàrdia Urbana (3.000 segons els organitzadors) han sortit al carrer aquest dissabte a Barcelona per demanar que s’aturin les violacions dels drets humans a l’Iran. Amb el lema ‘Dona, vida i llibertat’, la manifestació ha començat a les 12 del migdia a la plaça de Catalunya i ha finalitzat dues hores després a la plaça Sant Jaume, on s’ha llegit un manifest en persa i català. Els convocants han demanat que cessin totes les execucions, que s’alliberin els presos polítics i que la comunitat internacional es posicioni. La convocatòria ha rebut el suport de 41 organitzacions catalanes.

La protesta a Barcelona arriba quatre mesos després de l’assassinat de la jove de 22 anys Mahsa Jina Amini en mans de l’anomenada ‘policia de la moral’. La comunitat iraniana denuncia que, només en els últims quatre mesos, el règim iranià ha detingut més de 20.000 persones i recorden que en aquests moments hi ha més de 100 persones detingudes que corren el risc de ser executades de manera imminent. Des de l’inici de les protestes, el setembre del 2022, més de 500 persones han sigut assassinades i quatre joves han sigut executats per participar-hi.

Ana Beltran és una de les organitzadores de la protesta, a més de filla d’un exiliat iranià. Denuncia que a l’Iran «segueix la repressió intensa» i assegura que «al país hi continua havent molts detinguts i violació dels drets humans dins i fora de les presons». Recorda que a l’Iran no es poden organitzar manifestacions com la d’aquest dissabte a Barcelona tot i que diu que actualment existeixen algunes concentracions «puntuals i esporàdiques».

Notícies relacionades

Una altra de les organitzadores, l’Elham, ha explicat que a l’Iran la situació es viu amb «molta tristesa i impotència», però alhora creu que també hi ha «molta força i energia per posar-hi fi». Creu que són importants manifestacions com la de Barcelona perquè «tota la comunitat occidental sàpiga que es tracta d’una lluita pels drets humans bàsics. No es tracta només de les dones, estan matant nens i violant noies molt joves».

La marxa ha arrencat a les dotze del migdia de plaça de Catalunya i s’ha dirigit fins a la plaça de Sant Jaume, on s’ha llegit un manifest en català i iranià. També s’han escoltat dues cançons populars que fusionen el català i el persa.