Sobredosi d’ansiolítics

El ‘repte clonazepam’, el nou desafiament viral de TikTok que posa en risc la salut dels adolescents

Aquesta conducta de risc està de moda a Mèxic des de principis de gener, on ja s’han detectat una desena d’intoxicacions de menors en diferents escoles per consum de tranquil·litzants

  • Escoles i famílies, davant l’impacte de TikTok en els adolescents: «Està sortint de mare»

  • REPORTATGE MULTIMÈDIA | TikTok: ¿per què la xarxa social xinesa inquieta tant els EUA?

  • Els reptes extrems a TikTok posen en perill la seguretat dels nens

El ‘repte clonazepam’, el nou desafiament viral de TikTok que posa en risc la salut dels adolescents

TikToK

2
Es llegeix en minuts

«Fa unes setmanes em vaig prendre molts blísters de clonazepam.» «Sempre m’havia preguntat com se’m veia amb una sobredosi de clonazepam.» Aquestes dues frases les diuen dos adolescents als vídeos que han penjat a TikTok per participar en un nou desafiament que s’ha viralitzat a la plataforma de microvídeos xinesa. El repte, també conegut com «qui s’adormi l’últim, guanya», consisteix a prendre’s moltes pastilles d’aquest ansiolític, que també es comercialitza sota el nom de Rivotril, i gravar-se per mostrar quins efectes produeix. Aquesta conducta de risc està de moda a Mèxic des de principis de gener, on ja s’han detectat una desena d’intoxicacions de menors en diferents escoles per consum de tranquil·litzants. Tot i que les autoritats alerten de la perillositat de seguir aquestes tendències, les xarxes socials no entenen de fronteres i no es descarta que aquest repte viral arribi a Espanya.

Un vídeo sexual de dos adolescents gravat sense consentiment a la discoteca Waka de Sabadell va posar en alerta la societat espanyola a finals de desembre. «Obries TikTok i no hi havia res més», van relatar nens i adolescents sobre com s’havien informat d’aquest contingut polèmic. Dies més tard, un altre vídeo, aquesta vegada de nenes ‘perrejant’ en una discoteca de Barcelona, també va causar agitació social. Però el que sobretot provoquen les xarxes socials ésimpacte en els adolescents, que s’informen, sense filtres ni context, a TikTok i Twitter.

Efecte tranquil·litzant, somnolència i confusió

El clorazepam és un medicament psicotròpic de la classe de les benzodiazepines. Té una acció depressora del sistema nerviós central i es ven exclusivament amb recepta mèdica. Està indicat per tractar trastorns d’ansietat i de pànic. També s’aplica en persones que pateixen convulsions i acatísia. Els efectes d’aquest fàrmac són tranquil·litzants i sedants i una sobredosi pot provocar somnolència, confusió i fins i tot induir al coma, precisa la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units.

Coneixedors o no del perill per a la salut que suposa prendre Rivotril sense control ni mesura, els joves presumeixen d’haver aconseguit les pastilles, detallen com les prenen i ensenyen com els afecta. A més, publiquen els vídeos amb les etiquetes #clonazepam i #clonas, que sumen aquest divendres més de 85 milions de reproduccions.

«Està sortint de mare»

Notícies relacionades

Els reptes extrems a TikTok posen en perill la seguretat dels nens i el del clorazepam no és el primer. El «desafiament de l’asfíxia» està relacionat amb la mort de 15 menors de 12 anys arreu del món en els últims 18 mesos, segons ‘Bloomberg Businessweek’. Davant la falta de consciència de risc dels més petits, els experts apel·len a la intervenció dels pares.

El «repte clonazepam» és una mostra més de com les xarxes socials «estan sortint de mare» i del preocupant impacte que tenen en la salut mental dels joves, com consideren les escoles, els experts i les famílies després dels polèmics continguts que s’han publicat en les últimes setmanes.