Crisi del coronavirus

La immunitat híbrida amb òmicron protegeix fins a vuit mesos contra la reinfecció

Així ho conclou un estudi realitzat a Portugal amb dades de nou milions de persones vacunades més grans de 12 anys, i publicat a la revista «The Lancet Infectious Diseases»

La immunitat híbrida amb òmicron protegeix fins a vuit mesos contra la reinfecció
4
Es llegeix en minuts

La immunitat híbrida, la que es produeix després de la vacunació sumada a la infecció, ofereix una protecció contra la reinfecció que es prolonga almenys durant vuit mesos, segons un ampli estudi realitzat a Portugal i publicat a la revista «The Lancet Infectious Diseases».

En concret, es va analitzar la immunitat híbrida produïda després d’infecció per BA.1, l’òmicron original, o BA.2, subvariant d’òmicron que va començar a aparèixer a Espanya a finals de gener del 2022, i la seva protecció davant una altra subvariant d’òmicron, la BA.5, que va ser dominant a Portugal i Espanya a l’estiu. Comparat amb la protecció en persones vacunades que mai es van infectar, la protecció de la immunitat híbrida és inicialment del 90% aproximadament, es redueix als 5 mesos fins al 70%  i s’estabilitza entorn del 65% als 8 mesos.

L’estudi, el primer autor del qual és João Malato, de l’Institut de Medicina Molecular João Lobo Antunes, i de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lisboa, va utilitzar dades procedents del registre de COVID Sinave, amb més de 9,3 milions de persones vacunades més grans de 12 anys. La informació corresponia al període comprès entre l’1 de gener i el 17 d’abril del 2022, en el qual van predominar els llinatges BA.1 i BA.2 d’òmicron; i entre l’1 de juny i el 14 de setembre, amb predomini de BA.5. «Aquest estudi mostra que la immunitat híbrida després de la infecció amb òmicron BA.1 o BA.2, en comparació amb la immunitat només de la vacuna, condueix a una protecció substancialment més gran contra la reinfecció per BA.5 fins i tot per 8 mesos», conclouen els autors.

Kraken, Suècia, el Japó i la Xina, les incògnites

Una de les incògnites d’aquest hivern serà fins a quin punt es propagarà a Espanya la subvariant recombinant XBB.1.5, anomenada «kraken», que domina al nord-est dels EUA i exhibeix escapament a la immunitat, més afinitat als receptors cel·lulars ACE2 i el creixement més gran de totes les subvariants d’òmicron. L’últim informe de variants del Ministeri de Sanitat ja reflecteix el publicat per FAR, del grup Prensa Ibérica, que hi ha seqüències de kraken a Espanya des de fa setmanes. Madrid ja ha reconegut un cas, que no va necessitar hospitalització, i Sanitat assenyala que la detecció de kraken ha sigut, de moment, «puntual». El biòleg evolutiu belga Tom Wenseleers, que sol encertar en les seves projeccions de variants, destaca que l’avantatge de creixement de kraken «és almenys tan gran com la que tenia BQ.1, tant als Estats Units com a Europa». La BQ.1 i el seu llinatge derivat BQ.1.1 dominen ara a Espanya.

Wenseleers deixa clar que «no és la fi del món», però que «una taxa de creixement del 10% per dia generalment causa una nova onada d’infecció i, per tant, també una onada d’hospitalització». Seria «com una onada de grip», amb l’excepció que molts llocs, recorda el biòleg, «han tingut cinc onades de covid en un sol any». D’altra banda, l’onada de Suècia, que registra actualment un nivell de mortalitat per covid que s’acosta al de l’onada d’òmicron original, sembla indicar que una àmplia immunitat de la població per infecció prèvia –el país escandinau ha sigut el més lax d’Europa quant a mesures de mitigació de contagis en aquesta pandèmia– no evita del tot que es produeixin noves onades.

Un altre dels països que intriga els investigadors és el Japó, que fa una mitjana de 348 morts diaris per coronavirus en els últims 7 dies. Està en la seva pitjor onada de mortalitat covid de tota la pandèmia, malgrat la seva alta taxa de vacunació.

Notícies relacionades

Finalment hi ha la Xina, tot i que l’augment de casos en el gegant asiàtic no hauria d’afectar Europa de forma «significativa», a causa que les variants circulants en aquest país ja són al continent, com va recordar ahir l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Bones dades del reforç bivalent des d’Israel

Continua augmentant l’evidència científica que demostra la protecció que ofereixen les vacunes bivalents –adaptades a les subvariants BA.4 i BA.5 d’òmicron– contra la covid, com les que s’administren a Galícia com a quarta dosi (segon record). Un estudi realitzat a Israel assenyala que, en comparació amb les persones vacunades que no s’havien vacunat amb la bivalent, les persones grans que sí que van rebre el reforç bivalent van tenir un 81% de reducció en hospitalitzacions i un 86% de reducció de mort, fins i tot 70 dies després de la vacunació.

Temes:

Coronavirus