Radiografia de les incidències
Les agressions físiques a persones LGTBI van pujar un 20% el 2022 a Catalunya
L’Observatori Contra l’Homofòbia denuncia un augment de la «violència» i dels atacs a les persones trans
Reclama la compareixença al Parlament del conseller Elena per l’agressió sexual d’un mosso a una dona trans
Les agressions físiques al col·lectiu LGTBI van augmentar el 2022 un 20,4% a Catalunya respecte a l’any previ. Són el tipus d’agressió que més creix entre el col·lectiu, per davant de les agressions verbals (en segon lloc) i les mostres d’odi i exaltació (en tercer lloc, que fan al·lusió a les pintades i destrosses a simbologies LGBTI i als discursos d’odi i estigmatitzadors als mitjans de comunicació). Fins al 2022, els insults o interpel·lacions eren les agressions més freqüents, però la cosa ha canviat i el col·lectiu denuncia un augment de la violència, així com una pujada dels atacs a les persones trans.
L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) ha fet pública aquest dimarts la radiografia d’incidències per LGTBI-fòbia el 2022. Per incidències, l’OCH entén no només les agressions físiques, sinó tota acció que va «contra les llibertats o drets de les persones LGTBI», tot i que no totes segueixin un itinerari penal. A 31 de desembre del 2022, l’oenagé va registrar 237 incidències (que poden augmentar una mica en els pròxims dies), són menys que el 2021 però «més intenses i violentes en la forma en què es donen», segons el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez.
Rodríguez ha mostrat la seva preocupació per l’agressió homòfoba produïda l’1 de gener d’aquest any en un tren de la plaça de Catalunya, a Barcelona, per la qual es van detenir quatre persones. També s’ha declarat «consternat» per l’agressió sexual d’una dona trans per part d’un mosso que no estava de servei i amb qui va quedar per una ‘app’ de cites. La dona va presentar la denúncia en un jutjat de Terrassa, però es desconeix la data amb exactitud. L’OCH ha demanat la compareixença «urgent» del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, al Parlament.
Més xifres
Barcelona és el municipi de Catalunya on més incidències LGTBI-fòbiques es van produir el 2022, i se’n van acumular 101 del total de 237 (el 42,6%). A més, l’oenagé es mostra «preocupada» per l’augment d’incidències entre el col·lectiu trans: van pujar un 38,1%. Tot i que el col·lectiu que més incidències ha registrat és el d’homes gais (un 49,4% del total), l’OCH alerta de la seva pujada entre les persones trans.
Pel que fa al col·lectiu femení, 39 incidències van ser patides per dones lesbianes, bisexuals i trans, per lesbofòbia i transfòbia, cosa que suposa el 16,5% del total d’incidències. La part del col·lectiu trans més registrat aquest 2022 van ser les dones trans.
El lloc on més es produeixen aquestes incidències és la via pública, seguit d’internet i les xarxes socials i el transport públic. També hi ha hagut un augment significatiu de les incidències registrades als espais d’oci nocturn, mentre que s’han reduït les incidències produïdes en espais privats.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"