Polèmica entorn de la ‘llei trans’

La dura realitat del col·lectiu trans: el 53% pateix pobresa i el 55% s’ha intentat suïcidar

  • El 77% ha patit discriminacions a la feina, i el 58%, ‘bullying’ durant l’etapa escolar 

La dura realitat del col·lectiu trans: el 53% pateix pobresa i el 55% s’ha intentat suïcidar
5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’arribada de la ‘llei trans’ al Congrés, a més d’haver-se convertit en una bomba al cor del PSOE, ha revifat les crítiques d’un sector del feminisme contra una norma que permet el canvi de sexe en el DNI sense necessitat de dos anys d’hormonació ni un informe mèdic. L’anomenada ‘autodeterminació de gènere’ és la part més censurada per una ala del moviment feminista que considera que pot ser utilitzada pels homes que s’autodeclarin dones per eludir lleis d’igualtat o guanyar competicions esportives. Però més enllà d’aquesta polèmica, la llei incorpora desenes de mesures destinades a evitar la discriminació que pateix un dels col·lectius més vulnerables, el de les persones trans, que viuen en primera persona situacions de pobresa, sensellarisme i marginació, com demostren les xifres que s’exposen a continuació.

Una dura realitat que podria millorar amb l’arribada d’una norma que, «al no patologitzar les realitats trans, faria que es reduïssin les situacions de sensellarisme, atur, prostitució o ‘bullying’ escolar», afirma el vicepresident de la Federació FELGTBI+ i home trans Mané Fernández. «Seríem reconeguts legalment i amb això socialment es reconeixeria la igualtat», expressa.

POBRESA

Més de la meitat de les persones trans superen el llindar de la pobresa

Una de cada dues persones trans té dificultats importants per arribar a fi de mes a Espanya, en comparació amb el 40% de persones en risc de pobresa en tot el col·lectiu LGTBI, segons dades de l’enquesta de l’Agència Europea de Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA). Si es té en compte el conjunt de la població espanyola, el percentatge de persones en risc de pobresa baixa al 21,8%, segons l’informe d’EAPN (European Anti Poverty Network).

SENSE LLAR

Dormir al carrer almenys una vegada en la vida

A causa de la pobresa que pateix bona part del col·lectiu, el 6% de les persones trans i l’11% de les dones trans s’han vist obligades a dormir al carrer a Espanya almenys una vegada en la vida, de nou segons l’estudi de la FRA. Les dones trans són encara més vulnerables que els homes, perquè pateixen «el masclisme de la societat», segons explica Mané Fernández.

DISCRIMINACIÓ LABORAL

La majoria de les dones trans ha patit marginació a la feina

Un 22% del col·lectiu trans està aturat, percentatge que escala al 33% en el cas de les dones trans, segons l’estudi de la FRA. A més de tenir més dificultats per accedir a l’ocupació, pateixen discriminació a la feina o quan en busquen: el 42% de les persones trans, percentatge que ascendeix al 77% en el cas de la dones, en comparació al 21% de les persones LGTBI. Per això, és molt freqüent que les persones trans no revelin o no parlin de la seva identitat a la feina (el 58%), enfront el 30% que oculta que és lesbiana, gai o bisexual en l’àmbit laboral.

PROSTITUCIÓ

Gairebé la meitat de les dones trans han exercit la prostitució

L’estudi elaborat per la Universitat de Màlaga titulat ‘Transexualidad en España, análisis de la realidad social y factores psicosociales asociados’ assenyala que un 48% de les dones trans enquestades han exercit en algun moment la prostitució, a causa de les dificultats per trobar feina en un altre àmbit i l’alt índex de pobresa.

VÍCTIMES D’AGRESSIONS

Tres de cada deu han patit atacs físics o violacions

En un context en el qual els delictes d’odi van en augment, i una gran part es deuen a l’orientació sexual o la identitat de gènere de la víctima, el 32% de les persones trans declaren haver patit d’atacs físics a agressions sexuals en els últims cinc anys, enfront el 18% del conjunt del col·lectiu LGTBI, segons l’enquesta FRA de la Unió Europea. Tenint en compte l’agressió més extrema, l’assassinat, cinc dones trans han mort per transfòbia des del 1990, segons el projecte crimenesdeodio.info.

PROBLEMES DE SALUT MENTAL

Gairebé la meitat pateix depressió o desànim

La difícil situació a què s’enfronten, la incomprensió social, la dura decisió que comporta canviar de sexe o identitat o la discriminació colpegen la salut mental del col·lectiu. Així, el 45% de les persones trans reconeixen passar la meitat del temps amb desànim o depressió (el 17% durant tot el dia). En el conjunt del col·lectiu LGTBI, el 25% admet estar deprimit més de la meitat del seu temps, i el 7%, durant tota la jornada.

SANITAT

Només sis comunitats autònomes financen totes les necessitats sanitàries trans

Les persones trans no tenen accés a tota l’atenció sanitària que necessiten, ja que només sis autonomies –Andalusia, Madrid, Catalunya, el País Basc, Astúries i València– inclouen en la seva cartera de serveis totes les necessitats que requereixen. La resta o no cobreixen totes les prestacions o deriven els interessats a aquestes comunitats. A més, el 39% assenyalen que han sigut discriminades pel personal sanitari o dels serveis socials, en un context en el qual fins al 63% de les persones trans asseguren haver-se sentit discriminades en qualsevol àmbit en els últims 12 mesos.

ASSETJAMENT ESCOLAR

Més de la meitat dels joves pateixen transfòbia en el sistema educatiu

Notícies relacionades

La incomprensió social és especialment greu amb els menors i adolescents, que són freqüentment objecte de ‘bullying’ per part dels seus companys. Així, el 58% dels joves trans declaren haver patit transfòbia en el sistema educatiu i el 28% s’han vist forçats fins i tot a canviar de centre.

TAXA DE SUÏCIDI

Més del 50% han intentat treure’s la vida

Com a sortida al rebuig social, moltes persones trans consideren que el suïcidi és l’única solució. Per això, el 55% del col·lectiu admet que ha intentat treure’s la vida (el 57% en dones trans). La taxa de suïcidi entre menors trans i no binaris (identitat de gènere ni masculina ni femenina) és el doble que la registrada entre els menors cis (la identitat de gènere i sexe coincideixen), segons l’estudi ‘Suicidality Disparities Between Transgender and Cisgender Adolescents’.