Polèmica entorn de la ‘llei trans’
La dura realitat del col·lectiu trans: el 53% pateix pobresa i el 55% s’ha intentat suïcidar
El 77% ha patit discriminacions a la feina, i el 58%, ‘bullying’ durant l’etapa escolar
L’arribada de la ‘llei trans’ al Congrés, a més d’haver-se convertit en una bomba al cor del PSOE, ha revifat les crítiques d’un sector del feminisme contra una norma que permet el canvi de sexe en el DNI sense necessitat de dos anys d’hormonació ni un informe mèdic. L’anomenada ‘autodeterminació de gènere’ és la part més censurada per una ala del moviment feminista que considera que pot ser utilitzada pels homes que s’autodeclarin dones per eludir lleis d’igualtat o guanyar competicions esportives. Però més enllà d’aquesta polèmica, la llei incorpora desenes de mesures destinades a evitar la discriminació que pateix un dels col·lectius més vulnerables, el de les persones trans, que viuen en primera persona situacions de pobresa, sensellarisme i marginació, com demostren les xifres que s’exposen a continuació.
Una dura realitat que podria millorar amb l’arribada d’una norma que, «al no patologitzar les realitats trans, faria que es reduïssin les situacions de sensellarisme, atur, prostitució o ‘bullying’ escolar», afirma el vicepresident de la Federació FELGTBI+ i home trans Mané Fernández. «Seríem reconeguts legalment i amb això socialment es reconeixeria la igualtat», expressa.
POBRESA
Més de la meitat de les persones trans superen el llindar de la pobresa
Una de cada dues persones trans té dificultats importants per arribar a fi de mes a Espanya, en comparació amb el 40% de persones en risc de pobresa en tot el col·lectiu LGTBI, segons dades de l’enquesta de l’Agència Europea de Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA). Si es té en compte el conjunt de la població espanyola, el percentatge de persones en risc de pobresa baixa al 21,8%, segons l’informe d’EAPN (European Anti Poverty Network).
SENSE LLAR
Dormir al carrer almenys una vegada en la vida
A causa de la pobresa que pateix bona part del col·lectiu, el 6% de les persones trans i l’11% de les dones trans s’han vist obligades a dormir al carrer a Espanya almenys una vegada en la vida, de nou segons l’estudi de la FRA. Les dones trans són encara més vulnerables que els homes, perquè pateixen «el masclisme de la societat», segons explica Mané Fernández.
DISCRIMINACIÓ LABORAL
La majoria de les dones trans ha patit marginació a la feina
Un 22% del col·lectiu trans està aturat, percentatge que escala al 33% en el cas de les dones trans, segons l’estudi de la FRA. A més de tenir més dificultats per accedir a l’ocupació, pateixen discriminació a la feina o quan en busquen: el 42% de les persones trans, percentatge que ascendeix al 77% en el cas de la dones, en comparació al 21% de les persones LGTBI. Per això, és molt freqüent que les persones trans no revelin o no parlin de la seva identitat a la feina (el 58%), enfront el 30% que oculta que és lesbiana, gai o bisexual en l’àmbit laboral.
PROSTITUCIÓ
Gairebé la meitat de les dones trans han exercit la prostitució
L’estudi elaborat per la Universitat de Màlaga titulat ‘Transexualidad en España, análisis de la realidad social y factores psicosociales asociados’ assenyala que un 48% de les dones trans enquestades han exercit en algun moment la prostitució, a causa de les dificultats per trobar feina en un altre àmbit i l’alt índex de pobresa.
VÍCTIMES D’AGRESSIONS
Tres de cada deu han patit atacs físics o violacions
En un context en el qual els delictes d’odi van en augment, i una gran part es deuen a l’orientació sexual o la identitat de gènere de la víctima, el 32% de les persones trans declaren haver patit d’atacs físics a agressions sexuals en els últims cinc anys, enfront el 18% del conjunt del col·lectiu LGTBI, segons l’enquesta FRA de la Unió Europea. Tenint en compte l’agressió més extrema, l’assassinat, cinc dones trans han mort per transfòbia des del 1990, segons el projecte crimenesdeodio.info.
PROBLEMES DE SALUT MENTAL
Gairebé la meitat pateix depressió o desànim
La difícil situació a què s’enfronten, la incomprensió social, la dura decisió que comporta canviar de sexe o identitat o la discriminació colpegen la salut mental del col·lectiu. Així, el 45% de les persones trans reconeixen passar la meitat del temps amb desànim o depressió (el 17% durant tot el dia). En el conjunt del col·lectiu LGTBI, el 25% admet estar deprimit més de la meitat del seu temps, i el 7%, durant tota la jornada.
SANITAT
Només sis comunitats autònomes financen totes les necessitats sanitàries trans
Les persones trans no tenen accés a tota l’atenció sanitària que necessiten, ja que només sis autonomies –Andalusia, Madrid, Catalunya, el País Basc, Astúries i València– inclouen en la seva cartera de serveis totes les necessitats que requereixen. La resta o no cobreixen totes les prestacions o deriven els interessats a aquestes comunitats. A més, el 39% assenyalen que han sigut discriminades pel personal sanitari o dels serveis socials, en un context en el qual fins al 63% de les persones trans asseguren haver-se sentit discriminades en qualsevol àmbit en els últims 12 mesos.
ASSETJAMENT ESCOLAR
Més de la meitat dels joves pateixen transfòbia en el sistema educatiu
Notícies relacionadesLa incomprensió social és especialment greu amb els menors i adolescents, que són freqüentment objecte de ‘bullying’ per part dels seus companys. Així, el 58% dels joves trans declaren haver patit transfòbia en el sistema educatiu i el 28% s’han vist forçats fins i tot a canviar de centre.
TAXA DE SUÏCIDI
Més del 50% han intentat treure’s la vida
Com a sortida al rebuig social, moltes persones trans consideren que el suïcidi és l’única solució. Per això, el 55% del col·lectiu admet que ha intentat treure’s la vida (el 57% en dones trans). La taxa de suïcidi entre menors trans i no binaris (identitat de gènere ni masculina ni femenina) és el doble que la registrada entre els menors cis (la identitat de gènere i sexe coincideixen), segons l’estudi ‘Suicidality Disparities Between Transgender and Cisgender Adolescents’.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Gran desplegament al Fòrum La festa dels esports urbans
- Relleu Sergi Biosca, nomenat nou conseller delegat de Seidor
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- El gremi diu que té llits per tancar els pisos turístics
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?