Col·lectius vulnerables

Famílies de la residència Vitalia de Sant Andreu de la Barca exigeixen més personal: «Els avis no tenen l’atenció que es mereixen»

  • La Generalitat ha obert dos expedients a aquesta residència per constatar, en dues ocasions, la falta de personal en l’atenció als residents

  • Els familiars, que sospiten de la qualitat i quantitat de l’alimentació, denuncien que no els deixen presenciar l’hora de menjar

Famílies de la residència Vitalia de Sant Andreu de la Barca exigeixen més personal: «Els avis no tenen l’atenció que es mereixen»

ANGEL GARCÍA

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un grup de tres familiars de la residència Vitalia Sant Andreu (Baix Llobregat) vol iniciar una campanya de recollida de firmes per demanar més personal per assistir els avis. Són minoria, si ho comparem amb les més de 200 places que té el centre, però la seva veu, i les seves demandes, són eixordadores. «Em sento culpable per haver-la portat allà, no té l’atenció que es mereix»; es lamenten aquests familiars que s’han posat en contacte amb EL PERIÓDICO. Tots han viscut situacions en què la falta de cuidadors en l’atenció directa afecta la vida dels avis en un geriàtric al que la Generalitat ja ha obert dos expedients per desatenció als usuaris. L’empresa respon que, des d’un punt de vista numèric, compleixen les ràtios legals de personal, i ho redueixen a un problema d’«organització interna».

El 22 de desembre, fa tot just uns dies, el seu pare tenia moltes ganes d’anar al lavabo. L’hi va demanar a la seva filla, que al seu torn va cridar la cuidadora que s’encarrega de la planta corresponent de la residència. «La noia estava amb altres persones i em va dir que no podia. I jo no m’atreveixo a anar amb ell per por que em caigui», explica Macarena Castellano. «Doncs s’ho va haver de fer a sobre», segueix. Aquesta és només una escena que ha hagut de presenciar Castellano, amb un pare de 86 anys que va ingressar a la residència Vitalia a la primavera. «No camina i té demència», explica la filla, que mira de visitar-lo cada matí.

La segona escena, que Castellano no pot situar en el temps, va tenir lloc al menjador. «La noia anava tan ofegada que em va demanar si em podia quedar a controlar els avis», diu. La cuidadora, diu Castellano, estava amb set o vuit avis que havien d’anar al lavabo. Quedaven una desena sols, si ella no hagués accedit a quedar-se. «Era la una del migdia passada i la taula del menjador encara no estava parada», es queixa.

Temor pel menjar

Sobre el menjador, els familiars tenen moltes sospites i poques evidències. «És que no ens deixen ser-hi quan mengen, jo ho preferiria, però és que ens fan fora», explica un altre familiar. La mare de Joan Capdevila, de 96 anys, està ingressada a la residència des de l’agost. «Li porto pa, nous... sempre té més gana. No sé si li donen prou menjar», explica l’home, veí de Martorell, que tampoc ha presenciat mai un àpat a la residència. Els treballadors van explicar a EL PERIÓDICO que amb prou feines tenen temps per ajudar a menjar els avis que no poden posar-se el menjar a la boca, ni mastegar-lo.

Capdevila també té queixes sobre la neteja. «Hi ha vegades que fa pudor», diu l’home, que visita la seva mare diàriament. Explica que aquest últim mes el més habitual ha sigut que els cuidadors hagin estat al càrrec de més de 20 persones. I les crítiques amb els problemes per anar al lavabo es repeteixen. Els dos han viscut situacions en què els seus familiars s’han hagut de fer les deposicions a sobre per falta d’un cuidador que els pugui portar al lavabo. «És que el veiem», insisteix Castellano. Una altra familiar, Montse Soto, diu estar molt contenta amb el geriàtric, però admet que falten mans. «Alguna vegada hem esperat una hora i mitja per anar al lavabo. Estic molt contenta amb el personal, però necessiten suport», diu.

Sentiment de culpa

Molts d’aquests familiars arrosseguen un enorme sentiment de culpa. «Pateixo, penso ‘¿he abandonat la meva mare?’ Està presonera. M’he plantejat de treure-la, però jo no puc fer-me’n càrrec», afegeix, per la seva banda, Capdevila, ja jubilat. «No saps si n’estaran pendents... és inhumà, és molt trist. Els iaios no s’ho mereixen, no és just», remata Castellano.

L’empresa Vitalia, consultada per aquest diari, insisteix que compleix la ràtio de personal que dicta la Generalitat al peu de la lletra. «És clar que els familiars volen més personal, ¿qui no ho voldria? Però som una residència concertada i complim la llei. Si la Generalitat vol més personal, que canviï la llei i ens paguin més», assenyalen fonts de l’empresa. Expliquen que compleixen escrupolosament la ràtio global: el percentatge de treballadors total del centre respecte al total d’usuaris. Sobre l’atenció directa, asseguren que les queixes es deuen a un problema «organitzatiu intern». «Les inspeccions van venir en un moment puntual, però això ho resolem internament quadrant horaris», asseguren.

L’empresa s’ha reunit amb el comitè de treballadors. Una part del comitè, de Comissions Obreres, és qui ha motivat les inspeccions de l’Administració que van acabar amb un doble expedient. L’altre sindicat present en el comitè, la UGT, recolza Vitalia, segons un comunicat que ha difós la mateixa empresa. El delegat de CCOO apunta que la reunió va ser molt tensa. «Un sermó», resumeix. L’empresa diu el contrari. «Es van fer enrere, són conscients que moltes coses no són veritat», diuen des de Vitalia.

Un altre expedient al febrer

Notícies relacionades

L’alcaldessa de Sant Andreu, Ana Alba Aguilera, també s’ha reunit amb els treballadors denunciants. Aquests diuen que Aguilera els va prometre que estaria «a sobre» del tema, i que tot i que va demanar informació a la Generalitat sobre denúncies prèvies, no li han facilitat cap dada.

Un informe del Síndic de Greuges a què ha tingut accés aquest diari exposa que la Generalitat ja va inspeccionar el centre el novembre del 2021 i el gener del 2022, detectant «insuficiències» de caràcter lleu. Van tramitar un expedient al febrer, però el cas va acabar arxivat perquè els problemes es van resoldre. Mentrestant, l’alcaldessa té previst visitar el centre ben aviat, per veure in situ els problemes que exposen els treballadors.