Col·lectius vulnerables

L’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca demana explicacions sobre els expedients a la residència Vitalia

  • Alba sol·licita tenir accés als informes de Treball i Drets Socials que han detectat desatenció als avis

L’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca demana explicacions sobre els expedients a la residència Vitalia

ANGEL GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba, ha enviat una carta al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en la qual li demana tenir accés als expedients oberts per la Generalitat a la residència de gent gran que Vitalia té al municipi, després que EL PERIÓDICO publiqués que les conselleries de Treball i Drets Socials han expedientat l’empresa Vitalia Suite SLU, propietat d’un fons d’inversió, per desatenció als avis que viuen en aquest geriàtric concertat. En dues inspeccions al centre, les conselleries van acreditar que la residència incompleixen les ràtios mínimes de personal i que això repercuteix en l’atenció oferta als usuaris, que «estan sols».

Alba, que assegura que no ha rebut cap queixa de familiars, ha lamentat haver-se assabentat d’aquesta situació per la premsa i ha mostrat la seva «inquietud i preocupació» per la situació dels usuaris de la residència.

Els tècnics de la Generalitat van visitar la residència en dues ocasions. Els primers van ser els inspectors de la Conselleria de Drets Socials. Al seu informe, del 17 d’agost, expliquen que els treballadors que estaven de vacances no s’havien substituït i que els que quedaven «patien sobrecàrregues de feina». Les ràtios de personal eren «insuficients» per l’elevat nombre de dependents que hi ha al centre. Els tècnics de la conselleria van presenciar que als torns nocturns faltaven un o dos trebalaldors de manera habitual, i que en l’horari d’àpats no hi havia prou personal i s’incomplia la normativa catalana. Al seu informe, també descriuen com al centre de dia, on hi hauria d’haver dos auxiliars, només hi havia una persona, que al seu torn estava dutxant un resident. «Els usuaris estan sols», concloïa el document.

Notícies relacionades

La segona visita la van fer tècnics d’Inspecció de Treball el 20 de setembre passat. En el seu informe del 7 de novembre alerten d’importants «riscos psicosocials» a què estan sotmesos els treballadors, i evidencien que no se supleixen les vacants per incapacitats, baixes o vacances. El text afegeix que «en el tracte als residents i als familiars» hi ha hagut «situacions conflictives amb ús de violència».

L’empresa no nega el que les dues inspeccions han detectat, però ho rebaixen. «Va ser una situació excepcional que va passar a l’estiu perquè és molt difícil trobar personal», ha assenyalat un portaveu de Vitalia Home a Catalunya.