Geriàtric clausurat

Tanca una residència a Barcelona acusada d’abandonament dels avis per part dels cuidadors

  • Cinc treballadores de Meran denuncien que els residents, alguns molt dependents, van patir calor, abandonament i, en ocasions, maltractaments

  • La Generalitat defensa el centre perquè no consten queixes i assegura que ha tancat perquè la propietària s’ha jubilat

Tanca una residència a Barcelona acusada d’abandonament dels avis per part dels cuidadors
4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La residència Meran, un geriàtric de gairebé 30 places ubicat a la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, ha tancat aquesta tardor dos mesos després que el sostre de la planta superior s’enfonsés, a principis d’agost. La runa va caure a plom sobre alguna de les habitacions, per fortuna buides en aquell instant. No hi va haver víctimes per l’ensorrament, tot i que els residents, persones d’edat molt avançada amb un elevat grau de dependència, van haver de concentrar-se a partir d’aquell dia a la planta inferior.

Segons cinc cuidadores entrevistades per EL PERIÓDICO, la caiguda del sostre va agreujar unes condicions de vida dels avis que eren d’abandonament i, gairebé, de maltractament. Qüestionades sobre quin tipus de maltractament, detallen algun crit o algun comentari vexatori. Segons un altre extreballador del centre, aquestes acusacions són infundades i han sigut abocades pel conflicte laboral que empresa i treballadores mantenen des de feia temps. La propietària, que ha declinat fer declaracions a EL PERIÓDICO, ha clausurat la residència setmanes després de conèixer que diverses de les treballadores havien parlat amb aquest diari. A la Generalitat no li consten queixes.

Un lloc trist o de maltractaments

«La realitat és que aquests llocs són sempre llocs tristos perquè hi falten recursos». Amb aquesta frase un dels extreballadors de la residència Meran nega que els avis patissin abandonament o maltractaments. També defensa la tasca del director del centre i avisa que les cuidadores que afirmen el contrari estan enfrontades amb la direcció.

Les cinc cuidadores, gerocultores majoritàriament, no neguen el conflicte laboral perquè denuncien que el sou era baix, la jornada era llarga i el tracte amb el seu superior era dolent. «Totes som estrangeres, sud-americanes», remarquen. Però mantenen que no han decidit parlar amb aquest diari per ajustar comptes amb la direcció o la propietat, sinó per donar a conèixer una situació que consideren vexatòria per als avis.

«En plena onada de calor», remarquen recordant que l’estiu del 2022 ha sigut tòrrid, «només ens deixaven posar una estona l’únic aparell d’aire condicionat que hi havia a l’edifici». «Hi havia avis a qui se’ls enganxaven els llençols per la suor», afirmen, abans de relacionar, sense poder aportar-ne proves, la defunció d’un o dos dels avis amb l’excés de temperatura que hi havia a les habitacions.

Aquesta mesura d’estalvi també es notava amb el material higiènic i sanitari, denuncien. Bolquers i compreses es canviaven «amb menys freqüència de la necessària, afirmen. La falta de personal, crònica en el sector, era també un dels problemes del centre, que trobava a faltar més hores de metge, infermeres, fisioterapeuta i animadora. «A partir de les vuit de la nit només hi havia una persona treballant». Aquesta cuidadora havia de donar el sopar i després havia de dutxar els avis abans de posar-los a dormir. Això significava, segons el seu relat, que la ronda de dutxes podia acabar de matinada i amb els avis dormint al menjador. «Els despertava, els dutxava i els posava al fill», assegura.

Les treballadores, que continuen tement represàlies judicials malgrat el tancament de la residència, també denuncien que la plaça d’infermera va estar vacant durant diversos mesos, cosa que va suposar un greuge en l’atenció sanitària. «Nosaltres havíem de fer feina d’infermeres, per a la qual no estem formats ni preparats, i canviar benes i gases perquè ja estaven enganxades en nafres o ferides», segueixen. 

Sense queixes a la Generalitat

La Generalitat assegura que no li consta cap queixa ni denúncia sobre aquest centre, i que la seva direcció ha col·laborat activament amb les solucions aportades per la Conselleria de Drets Socials. Oficialment, diuen que el centre va tancar per jubilació de la direcció. La residència Meran era privada però tenia algunes places concertades amb la Generalitat. És a dir, places subvencionades per l’Administració catalana.

Notícies relacionades

Quan el sostre va cedir, els Bombers de Barcelona van revisar l’estructura de l’edifici i van certificar que era estable. Com que la residència no era completa, els avis es van acomodar a la planta inferior, confirmen des de la Conselleria de Drets Socials. Atès que la cuina també es trobava al pis afectat pel despreniment del sostre, es va contractar un servei de menjar precuinat i els treballadors van haver d’utilitzar les aixetes dels lavabos per netejar plats i coberts.

Fonts de la Generalitat rebaixen les acusacions de les excuidadores. «El departament va acompanyar activament la residència en els moments en què no va tenir infermera pròpia, i va constatar una recerca activa per part del centre», diuen des de la conselleria. Afirmen, a més, que els pacients «estaven atesos en tot moment». Rebien les visites del metge del geriàtric i un centre d’atenció primària pròxim va posar una infermera a la seva disposició, asseguren les mateixes fonts. La Generalitat conclou que no consten denúncies ni queixes al llarg de l’últim any. Els avis han sigut traslladats a altres residències. A Barcelona hi ha dos geriàtrics Meran més, a més del centre de la Gran Via.