Previsió del temps

Passar el Nadal en màniga curta: la normalitat del cap de setmana a Catalunya

  • La delegació catalana de l’Aemet preveu unes temperatures de més de 20 ºC graus per a aquestes festes

  • El 2022 acaba com un dels anys més calorosos i secs que es recorden

Passar el Nadal en màniga curta: la normalitat del cap de setmana a Catalunya

Alfons Puertas / Observatori Fabra / RACAB

3
Es llegeix en minuts

Nadal en màniga curta. Aquesta serà la situació tèrmica a Catalunya aquest cap de setmana nadalenc. Les temperatures durant les festes superaran els 20 ºC de mitjana, segons ha informat aquest dijous la delegació catalana de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha avançat que els mesos d’aquest hivern tindran temperatures més càlides del normal.

Així, durant el dia 24 (nit de Nadal) i els dies 25 i 26 (Nadal i Sant Esteve) Catalunya seguirà amb la tònica de cel poc ennuvolat, boires localment persistents en la depressió central i les temperatures extremadament suaus, de més de 20 ºC a moltes zones. A partir del dia 27, amb la probable entrada de vents del nord, amb tramuntana forta a l’Empordà, s’espera un cert descens tèrmic al Pirineu i pre-Pirineu. I a partir del dijous 29 augmenta la incertesa, tot i que l’escenari més probable és aquell de temps estable i sense precipitacions fins al final d’any, però amb temperatures més fredes que la dels dies nadalencs i, per tant, més conformes a l’estació.

No obstant, no es poden descartar altres escenaris poc probables com el pas d’algun front debilitat que podria aportar més nuvolositat o possibles precipitacions febles en forma de neu en zones del Pirineu.

El delegat de la Aemet a Catalunya, José Luís Camacho, i el cap de Predicció i Vigilància de la Aemet, Ramón Pascual, han coincidit a assenyalar que les temperatures d’aquest cap de setmana seran «molt suaus», superiors a l’esperat per a l’època de l’any en què som.

Situació «no insòlita»

Que per Nadal es puguin arribar a màximes de 20 ºC és una cosa sorprenent, però no insòlita. Els científics de la Aemet remarquen que, de fet, aquest Nadal serà semblant als de l’últim lustre. Tanmateix, abans d’aquests últims cinc o set anys, no es recorden precedents d’aquesta situació tèrmica a finals de desembre. Malgrat això, Pascual recorda que els mesos més freds són sempre el gener i el febrer, per la qual cosa anar fins i tot en màniga curta durant el dia de Nadal a causa de la suavitat de les temperatures tampoc significa que aquestes no puguin baixar en pocs dies. De fet, adverteix que el 27 de desembre Catalunya entrarà «en una normalitat tèrmica».

L’octubre més càlid en 82 anys

El que sí que constaten com a preocupant és la calidesa de tot l’any 2022. La tardor ha sigut la més càlida dels últims 82 anys a Catalunya, segons indica l’agència en el seu resum climàtic d’aquest any.

La tardor del 2022 ha suposat un rècord de temperatura mitjana en les sèries centenàries de l’Observatori de Roquetes-Ebre i de l’Observatori Fabra, amb una mitjana de 19,5 ºC a Catalunya durant el mes de setembre, cosa que suposa un augment d’1,1 ºC de la temperatura normal en aquestes dates. Durant l’octubre, la temperatura mitjana ha sigut de 17,4 ºC, cosa que suposa un augment de 3 ºC del seu valor de referència i durant el novembre la mitjana ha sigut de 10,9 ºC, una temperatura 2 ºC per sobre del normal.

Les temperatures més altes del trimestre es van donar al setembre, en torn als dies 6, 12 i 13. En les hores centrals del dia 12 es van superar els 36 ºC a l’interior de Lleida. La nit del 13 va ser extremadament càlida per al mes de setembre, i en alguns observatoris –com el de l’aeroport de Barcelona o l’Estartit– es va registrar un nou rècord de temperatura nocturna més alta a la tardor

Notícies relacionades

Les més baixes es van donar en l’última desena de novembre, concretament el dia 30 les màximes amb prou feines van superar els 17 ºC a les zones més càlides i les gelades es van estendre cap al sud i l’est del Pirineu.

La precipitació mitjana de la tardor a Catalunya ha sigut de 116 mm, el 83% del valor de referència i es classifica com una tardor molt seca, sent la tercera més seca del segle. El registre de l’Observatori Fabra destaca pels seus escassos 32 mm en aquests tres mesos, sent la tardor més seca registrada per la seva sèrie centenària i mostrant el caràcter excepcionalment sec d’aquesta temporada en l’àrea de la ciutat de Barcelona.