Tecnologia

Mastodon: com funciona la xarxa social alternativa a la qual migren els usuaris de Twitter

  • L’onada d’acomiadaments i canvis causada per l’arribada d’Elon Musk dispara les descàrregues de Mastodon, una federació descentralitzada en la qual cada usuari pot crear el seu propi espai i la seva comunitat

Mastodon: com funciona la xarxa social alternativa a la qual migren els usuaris de Twitter
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’onada d’acomiadaments a Twitter anunciada per Elon Musk està fent trontollar els fonaments d’una de les xarxes socials més influents del planeta fins al punt que no es pot descartar la seva fallida, segons va reconèixer el seu nou propietari. Aquesta situació de confusió i desconfiança s’ha traduït en l’èxode d’una part dels anunciants, però també d’usuaris que busquen altres espais de comunicació en línia. I cap ha sonat amb tanta força com Mastodon.

Les turbulències a Twitter causades pel terratrèmol Musk han disparat l’interès en Mastodon. Així, des que l’home més ric del món va aconseguir el control de la plataforma el 27 d’octubre les recerques de Mastodon a Google s’han disparat per sobre del 1.000% i la plataforma ha doblat la seva base d’usuaris, que ja supera els dos milions mensuals, el seu rècord històric. El dia després d’oficialitzar-se que Musk comprava Twitter, fins a 70.000 persones es van inscriure en un espai que veuen com una possible alternativa. «El futur de les xarxes socials no ha de pertànyer a un milmilionari; pot estar en mans dels seus usuaris», han celebrat.

Oberta el 2016, Mastodon és una xarxa social de ‘microblogging’ d’estètica molt semblant a Twitter. Com fan altres plataformes, els usuaris es podran crear perfils personalitzats, publicar missatges i compartir tant fotos com vídeos per interactuar entre ells.

En canvi, a diferència de la plataforma de l’ocell blau, que està controlada per una sola empresa o servidor, Mastodon opera com una federació descentralitzada de servidors, una característica que han batejat com a fedivers. ¿Què significa això? Doncs que l’usuari pot utilitzar el codi lliure que Mastodon posa a disposició de tothom per construir un servidor o instància, una xarxa social que pot girar entorn d’interessos tan diferents com la informàtica, els formatges o el futbol i a la qual podran unir-se els altres.

Xarxa de xarxes

Aquest projecte, que opera com una xarxa de xarxes, va ser creat el 2016 pel programador russoalemany Eugen Rochko. Ell va crear el servidor inicial (Mastodon.Social) del qual pengen tots els altres, que estableix unes normes mínimes per limitar la propagació de pornografia infantil i de contingut racista o sexista.

Notícies relacionades

A part d’això, l’usuari serà el gestor del seu espai i l’encarregat de crear les normes de funcionament de la seva comunitat i no Musk, Mark Zuckerberg o l’empresari de torn. Els usuaris que hagin creat cada servidor també podran decidir si els seus missatges són tancats i es queden tan sols per a la seva comunitat o si es comparteixen per ser visibles per als membres d’altres servidors.

Per unir-te a Mastodon primer hauràs de crear-te un compte i triar un servidor dels que hi ha disponibles, a partir tant de l’idioma com dels teus interessos compartits. Un cop fet això, només hauràs de registrar-t’hi (com amb qualsevol altra xarxa social), configurar la llista de gent que segueixes i interactuar amb els altres usuaris. A Mastodon, a més, cada missatge (o ‘toot’) pot tenir fins a 500 caràcters, lluny del màxim de 280 que actualment permet Twitter.