Secció recomanada per

Polèmica a les xarxes

¿Abandonar Twitter? Alternatives similars per continuar connectats

L’arribada d’Elon Musk a Twitter ha suposat temps convulsos per a aquesta xarxa social i ha causat perplexitat en els tuitaires

  • Les xarxes socials s’omplen de missatges que auguren la desaparició de Twitter

4
Es llegeix en minuts

L’arribada d’Elon Musk a Twitter ha suposat temps convulsos per a aquesta xarxa social i ha causat perplexitat en els tuitaires. Acomiadaments massius, abandonament de directius, retirada d’anunciants, erràtiques decisions sobre la verificació d’usuaris i tuits de Musk amb missatges com: «Tingues en compte que Twitter farà moltes coses tontes en els pròxims mesos. Mantindrem el que funciona i canviarem el que no funciona» són part del caòtic desembarcament de l’amo de Tesla i Space X.

I és que els usuaris de la xarxa de l’ocell blau han fet tendència RIPTwitter i TancaTwitter. Però ¿existeixen alternatives similars per continuar connectats? La resposta és sí, tot i que ara mateix cap és «tan fàcil» i totes tenen marge per millorar.

Tot i que hi ha força opcions de xarxes socials similars, «cap de les alternatives és ara mateix tan simple i fàcil com Twitter. Totes tenen marge per evolucionar», opina César Córcoles, professor d’Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya.

Córcoles apunta que un dels grans problemes del tancament de Twitter seria com continuar seguint els tuitaires que se segueix ara, perquè no tots els que canviïn aniran a la mateixa xarxa social. És per això que assegura que «si ara mateix jo hagués d’apostar per la xarxa que substituirà Twitter, seria Twitter».

Per ara no és fàcil saber si hi ha pèrdua d’usuaris o si la utilitzen més o menys els mateixos. Abans Twitter era una companyia cotitzada en borsa, però «ara tot el poder el té bàsicament Elon Musk, per això no necessita gaire publicar aquestes dades en obert», afegeix el professor de la UOC.

Quant a les alternatives, tot és qüestió d’acostumar-se al seu ús. «Ningú recorda que a l’inici de Twitter tots anàvem una mica perduts». A més, estima que una part dels usuaris que vagin a altres xarxes és possible que no abandonin Twitter perquè «és on està tothom».

Xarxes similars a Twitter

L’alternativa «més òbvia» a Twitter és Mastodon, que ha triplicat els seus usuaris en les últimes setmanes i, segons el seu fundador, Eugen Rochko, té més d’un milió d’usuaris actius mensuals.

Mastodon funciona de forma similar a Twitter: s’hi poden escriure missatges, anomenats ‘toots’, compartir-los, contestar-los i fer‘m’agrades’, entre altres funcions.

Però no hi ha un únic Mastodon, sinó que està descentralitzat en «instàncies» o servidors: qualsevol pot decidir muntar o llogar un servidor i obrir una instància per àrea geogràfica o sobre un tema determinat.

El nou usuari ha de triar en quin servidor es registra i entre els membres d’un mateix servidor hi pot haver comunicació. Aquesta descentralització el fa «molt potent, però per a determinades persones pot ser complicat», així com també pot ser difícil trobar algú en concret pel nom d’usuari.

Per això cada servidor té la seva pròpia política d’ús: alguns «són extremadament respectuosos amb la privacitat, però cal assegurar-se bé». Independentment de la xarxa social que s’elegeixi, Córcoles recorda que l’usuari abans hauria de fer els deures i revisar els requisits de privacitat i ús, així com fer una selecció de qui seguir i qui et segueix.

Creada el 2007 i veterana entre les xarxes, Tumblr, «a mig camí entre Twitter i un blog convencional», permet publicar imatges, vídeos, àudios i els usuaris poden seguir-se entre ells.

D’altra banda, Diáspora està basada en servidors descentralitzats anomenats ‘pods’. Aquesta plataforma posa l’accent en la privacitat, permet que l’usuari triï les dades que vol fer servir per registrar-se i assegura a la seva web que no s’utilitzen per fer diners. El seu funcionament és bastant similar a Twitter, ja que utilitza etiquetes i s’hi poden compartir missatges, mencionar i fer ‘m’agrada’.

Una altra alternativa que proposa Córcoles és donar un nou enfocament a altres xarxes socials populars, com Facebook i Instagram, que es poden aprofitar per utilitzar-les com Twitter, perquè ara comencen a tenir funcions similars.

RSS, per la seva banda, és un mecanisme de sindicació o agregació de continguts que permet subscriure’s a les fonts que interessen, com per exemple mitjans de comunicació i bloguers, explica. El sistema avisa del que publica i ho reuneix en un lector.

Notícies relacionades

Sigui quina sigui l’opció elegida, Córcoles crida l’atenció sobre un aspecte que considera important: d’on venen els diners que implica mantenir un servei com aquest i que, entre altres factors, depenen del nombre d’usuaris.

«Si es finança amb publicitat, pot agradar menys o més, però entens el model de finançament». O pot ser de pagament en algunes de les seves funcions, com fa una altra xarxa similar, micro.blog. Una altra opció és que hi pugui haver al darrere una fundació. «Com a mínim t’ho has de preguntar».