Rebaixa de condemnes

Igualtat descarta canviar la llei ‘sí és sí’ i diu que el precepte que impedeix rebaixar les penes és vigent

  • Podem i el PSOE coincideixen a donar temps a la fiscalia i al Suprem perquè estableixin «jurisprudència»

  • El departament d’Irene Montero insisteix que les revisions a la baixa són «errors clars per una aplicació de la norma precipitada»

Igualtat descarta canviar la llei ‘sí és sí’ i diu que el precepte que impedeix rebaixar les penes és vigent
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de dos dies d’alarma pel degoteig de rebaixes de condemna que està provocant la llei ‘sí és sí’ i de xoc entre Unides Podem i el poder judicial, a causa que els morats han qualificat de masclistes els jutges que estan revisant les sentències, el Ministeri d’Igualtat ha llançat aquest divendres un missatge de «calma» i ha reiterat la necessitat d’esperar que la fiscalia o el Suprem es pronunciïn sobre la situació i marquin jurisprudència. Així mateix, ha insistit que la llei és correcta, «no té cap bretxa» i, per tant, no cal modificar-la perquè les minves en les condemnes que s’estan coneixent són «errors judicials clars d’una aplicació precipitada».

Les encarregades de comparèixer davant els mitjans per intentar calmar les aigües han sigut la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, i la delegada del Govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell, que han explicat que continua en vigor la disposició transitòria del Codi Penal que dictamina que si la pena imposada a un reu entra dins de la forquilla de penes d’una nova regulació, aquesta condemna no s’ha de revisar a la baixa. Per això no es va incloure una nova disposició transitòria, perquè «cal», «no té cap llacuna» i «precisament no tocant ni una coma [del precepte] és com es garanteix que es mantingui».

L’aplicació

L’Audiència Provincial de La Rioja ha revisat 54 sentències i precisament partint del dret transitori de moment no n’ha rebaixat cap, però no ha passat el mateix en altres tribunals. S’han rebaixat almenys 11 condemnes en diverses parts d’Espanya i cinc han provocat l’excarceració dels acusats. Davant la disparitat de criteris i l’alarma generada per rebaixes amb una llei dissenyada precisament per frenar la impunitat i protegir les víctimes, la fiscalia ha ordenat recollir informació cas per cas per valorar si ha d’emetre una circular que unifiqui doctrina i clarifiqui l’actuació del ministeri públic. Al seu torn, el Tribunal Suprem ha informat que es pronunciarà abans d’un mes sobre els recursos que sol·liciten rebaixes i que ja té sobre la taula.

I el Govern advoca per esperar que es pronunciïn les dues instàncies abans de fer cap altre pas. En un inici dirigents socialistes de diferents estaments es van mostrar partidaris de retocar la llei per impedir els efectes indesitjats, però la consigna actual és esperar que el Suprem i la fiscalia es pronunciïn. «Estic convençuda que el Suprem mantindrà la seva doctrina» i la «jurisprudència consolidada» del dret transitori, ha assegurat Rosell.

Les advertències

Així mateix, ha remarcat que «els òrgans jurídics de l’Estat no van apreciar la necessitat d’afegir una nova disposició transitòria», en línia amb l’argument defensat dijous per Irene Montero, que va sostenir que cap òrgan consultiu els va advertir sobre les possibles reduccions de condemna ni els va demanar afegir cap precepte per evitar rebaixes de penes, perquè «ningú va poder pensar que si es baixaven les penes mínimes, això podia comportar a reduccions, perquè hi ha jurisprudència».

Notícies relacionades

L’únic òrgan que va avisar va ser el Consell General del Poder Judicial, però sobre les penes màximes i per això, segons Igualtat, aquestes van ser corregides a l’alça abans que el projecte legal arribés a les Corts.

Finalment, Igualtat ha recordat que cada canvi en el Codi Penal requereix «un període d’adaptació que dura poques setmanes» i ha demanat «calma» i confiança a les víctimes i la societat espanyola en què la llei «canvia el paradigma» dels delictes sexuals i és una «eina segura».