Educació a Catalunya

La satisfacció amb el mateix cos és qüestió de gènere i de classe

  • Els nens que creixen en entorns vulnerables estan més insatisfets amb el seu físic, segons l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància

A1-159207927.jpg

A1-159207927.jpg / ELISENDA PONS (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Partint de la base que la satisfacció amb el propi cos és l’àmbit que més contribueix al benestar durant la infància, la segona Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància adverteix que les nenes estan menys satisfetes que els nens amb el seu cos (el 15,1% de les nenes estan «gens o poc» satisfetes amb el seu cos, en comparació al 6,4% dels nens, 8,7 punts percentuals de diferència, més del doble); igual que els nens que creixen en contextos econòmicament desfavorits (un 13,3% d’aquests nens estan gens o poc satisfets amb el seu cos, enfront el 9,2% dels nens que tenen el mateix grau de satisfacció però que pertanyen a contextos econòmicament alts, amb 4,1 punts percentuals de diferència).

Aquestes són algunes de les qüestions que posa sobre la taula aquesta enquesta, en què han participat 5.000 nens d’entro 8 i 11 anys de la ciutat de Barcelona, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona en el marc del programa de recerca i participació infantil ‘Parlen els nens’.

La radiografia –feta a Barcelona, però amb uns resultats extrapolables a tot el territori– assenyala qüestions com que el grau de satisfacció dels nens va caure tres dècimes respecte al 2017 per la irrupció de la pandèmia. 

Els nens que es mostren «molt satisfets» amb la vida cau del 69,0% el 2017 al 60,1% el 2021, mentre que puja el percentatge de nens que es mostren poc o gens satisfets (del 8% al 10,1%). Els investigadors estimen que aquest 10,1% de nens poc o gens satisfets amb la seva vida suposen uns 2.600 nens a la ciutat de Barcelona d’entre 10 i 11 anys.

A desgrat al col·le

Notícies relacionades

Una altra dada preocupant, tenint en compte que l’escola és el lloc on els nens i les nenes passen més hores al dia, és que els companys de classe són un dels àmbits més mal valorats pels nens de 10 i 11 anys, a diferència del que passava el 2017 –quan es va fer l’anterior (i primera) enquesta, elaborada abans de la pandèmia. I és l’escola un dels àmbits on hi ha més disminució de la satisfacció amb l’edat.

A partir dels resultats i dels tallers que aquests dies estan fent a diverses escoles amb els nens que van participar en l’enquesta, des de l’Institut Infància i Adolescència preparen un decàleg de demandes infantils en el qual ocupa un lloc important incrementar el temps lliure i posar fi al ‘bullying’.