Dret a la vivenda

La PAH titlla d’«hipòcrita» el nou protocol de desnonaments dels Mossos

  • «És paper mullat», lamenten des de l’entitat, que demana que els recursos que es destinen als antiavalots s’inverteixin en pisos de lloguer social per a les famílies vulnerables

jcortadellas30975619 valencia 8 9 15   sociedad desahucio   miembros de la pah y 160721135317

jcortadellas30975619 valencia 8 9 15 sociedad desahucio miembros de la pah y 160721135317

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Ens sembla molt greu. És un protocol hipòcrita, pur paper mullat». Així de dura ha respost la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Catalunya al nou protocol dels Mossos d’Esquadra per afrontar els operatius en els desnonaments. L’entitat, que vol esperar a avaluar a fons el document, fa una primera avaluació a EL PERIÓDICO. «El que cal fer és donar alternativa de lloguer públic a les famílies que no poden pagar», es queixen els activistes.

Una de les pàgines del protocol que ha fet esclatar els activistes és el nivell de risc que mesurarà el cos policial per enviar els antiavalots a desallotjar les famílies. «Ens sembla molt greu que considerin motiu de risc el fet que hi hagi entitats socials participant i mirant d’evitar el desnonament», diuen fonts de la plataforma. «¿Què consideren risc? Escoltin, que hi ha una família que es queda al carrer. Aquesta és la víctima i cal posar la seva vida en el centre en comptes de culpar i assenyalar les persones que se solidaritzen amb ella», insisteixen des de la PAH.

La plataforma tampoc veu amb bons ulls la mesura anunciada que evitarà els desnonaments de famílies vulnerables. «Diuen els Mossos que parlaran amb els serveis socials, però el problema és que els serveis socials no tenen pisos de lloguer social per oferir a les famílies, ¡és que no n’hi ha!», exclamen. Denuncien que Catalunya segueix en el 2% de lloguer social, i demanen que els diners que s’inverteixen en el cos d’antiavalots es dediquin a les polítiques de vivenda pública.

Notícies relacionades

També es queixen que el text s’ha escrit des d’un despatx. «Sense tenir en compte la realitat del carrer. Els jutges desnonen igualment, els és igual la moratòria estatal o la llei catalana que obliga al lloguer social», afegeixen. Assenyalen que fa més de 10 anys que els agents es poden acollir a l’objecció de consciència per no participar en un desallotjament. «Ningú ho ha fet», assenyalen.

Els activistes continuen insistint que s’apliqui la llei catalana, que obliga els grans tenidors de vivenda a oferir una alternativa a les famílies vulnerables, a més de cedir els pisos que porten més de dos anys buits. Segons el seu recompte, n’hi ha més de 30.000 d’inutilitzats. També demanen que la Sareb, el banc dolent, cedeixi tots els seus pisos a l’administració per fer vivenda social i que s’activi un pla de xoc perquè les centenars de famílies que són a la taula d’emergència per a una vivenda no hagin de patir les elevades llistes d’espera.