A la plaça d’Espanya

Els activistes provivenda bloquegen un saló de fons d’inversió immobiliari a Barcelona

  • Els Mossos desallotgen 60 activistes que han irromput en la inauguració de la fira The District i detenen una persona per desobediència

  • La Fira acull fins divendres un fòrum que reuneix fons d’inversió, i grans forquilles i promotors, que els moviments socials acusen d’«especuladors»

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts

Prop de 300 activistes en favor del dret a la vivenda han irromput aquest dimecres a la fira immobiliària The District a Barcelona, i han paralitzat alguns dels seus actes i han esbroncat els congressistes que hi volien accedir. El motiu, «denunciar la complicitat dels responsables polítics amb els fons voltors, culpables de la crisi de la vivenda», han esgrimit en un manifest més d’un centenar d’entitats veïnals i moviments socials. Els Mossos d’Esquadra han desallotjat unes 60 persones que han bloquejat la porta de l’auditori de la Fira per impedir la celebració de l’acte, han denunciat diversos manifestants i han detingut una persona per desobediència als agents de l’autoritat.

La protesta ha començat a les nou del matí. Els 300 activistes (molts d’ells afectats per desnonaments per la pujada dels preus del lloguer) s’han congregat a les portes de la Fira de Barcelona, a la plaça Espanya. Han marxat amb pancartes contra els «fons voltors» i qualificat d’«especuladors» als assistents del congrés. «Aquesta gent es dedica a comprar vivenda i a expulsar els seus veïns dels barris i les ciutats. ¡S’omplen la butxaca, mercadegen amb la vivenda, apugen els preus dels lloguers, no renoven els contractes... són els causants dels desnonaments a Barcelona i a sobre els posarem l’alfombra vermella! ¡És una vergonya!», ha exclamat Llum Oliver, portaveu del moviment organitzador de la protesta.

Bloqueig de l’acte inaugural

Passades les 9.30h, un centenar d’activistes han obert una de les portes de la Fira de Barcelona i han irromput a l’interior, on s’han manifestat contra alguns expositors. Per exemple, contra Blackstone, un fons d’inversió immobiliari que responsabilitzen d’un gruix important de desnonaments a la ciutat. Allà, 60 persones han bloquejat les portes de l’auditori de la Fira, on a les 9.45 havia de començar la interlocutòria inaugural del saló. Alguns d’ells han abandonat el lloc de manera voluntària després de les tasques de mediació dels Mossos d’Esquadra. D’altres, prop de 60 persones, s’han mantingut al lloc fins que els Mossos els han desallotjat un a un. La policia confirma que aquest grup ha sigut denunciat per desobediència als agents de l’autoritat, i una persona ha sigut detinguda per aquest mateix motiu.

A l’exterior del recinte els antiavalots dels Mossos han bloquejat l’accés a les portes per impedir l’entrada de més activistes i garantir l’entrada segura dels congressistes. Uns 200 activistes que s’han mantingut a la plaça d’Espanya han esbroncat els assistents al congrés i els han llançat pintura en pols. «Són els especuladors que es queden amb les nostres vivendes, estan robant els nostres drets socials... i encara tenen la gosadia de congregar-se a la nostra ciutat», deien els activistes. Els rebien amb crits de «rates», «lladres» o «vergonya», a més de cantar-los càntics com «estan deixant al carrer criatures i no li importa a ningú» o «¿on sou quan hi ha un suïcidi?».

Entre les associacions convocants figuren la PAH, Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, Sindicat de Llogateres de Catalunya, Ecologistes a Acció, Élite Taxi, la CGT i la CUP. Aquestes entitats fa diverses setmanes que reclamen la suspensió d’aquesta fira al recinte de Montjuïc, a la qual es preveu que acudeixin unes 250 firmes immobiliàries, inclosos fons d’inversió, grans forquilles de terreny, administradors, promotors, agències comercialitzadores, consultors o gestors de propietats.

Notícies relacionades

«En una ciutat castigada pel context econòmic, on cada dia hi ha més de vint desnonaments, hem conegut que els principals promotors de la misèria de la majoria de la població es reuniran a Barcelona per continuar elaborant estratègies per explotar el territori i els recursos, especular i aprofundir en els processos d’empobriment i expulsió social», s’argumenta en el manifest de les entitats. També han criticat que el president de The District, Juan Velayos, «de manera insultant», hagi dit que aquest certamen té la intenció de «reposicionar de nou la Ciutat Comtal com un territori Reial Estate Friendly per als inversors», segons citen les entitats.

Els activistes en fan responsables l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també presidenta del consell d’administració de Fira de Barcelona, i el conseller Roger Torrent, com a vicepresident, «de les conseqüències que l’activitat d’aquest grup de pressió tindrà sobre els representants públics». De fet, a Colau, aquesta fira immobiliària també li ha valgut les crítiques del seu partit. Barcelona en Comú ha convocat una protesta a les 18.00 hores davant la Fira. El lema que han escollit és «Els especuladors immobiliaris no són benvinguts a Barcelona». La fira The District se celebrarà entre aquest dimecres 19 i el divendres 21 al recinte firal de Montjuïc de Barcelona.