En cassació

El Suprem confirma la presó permanent del condemnat per abusar i assassinar una menor a Vilanova

  • L’alt tribunal avala les sentències del TSJC i de l’Audiència de Barcelona que van declarar com l’autor del crim es va encruelir amb la nena

  • La petita va ser interceptada per un veí dels seus avis al baixar les escales de l’immoble i no va tenir cap opció de defensa

rjulve43620307 graf3769  barcelona  05 06 2018   mossos d esquadra custodia180606142409

rjulve43620307 graf3769 barcelona 05 06 2018 mossos d esquadra custodia180606142409 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha fet seva la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va confirmar al seu torn la de l’Audiència de Barcelona, per la qual es va condemnar a presó permanent revisable l’autor del crim i agressió sexual d’una menor de 13 anys a Vilanova i la Geltrú el 4 de juny del 2018. Les resolucions declaren provat que es va aprofitar que la menor baixava sola les escales de casa dels seus avis per interceptar-la i introduir-la al seu domicili, en contra de la seva voluntat. S’hi va abalançar i va atemptar contra la seva llibertat sexual amenaçant-la amb un ganivet. A més, li va col·locar una corretja al coll i va agafar fortament amb les mans el coll i la gola de la menor fins que la va asfixiar.

L’home va ser condemnat per un delicte d’agressió sexual amb l’atenuant simple de reparació del mal, a set anys de presó, i per assassinat amb acarnissament, amb el mateix atenuant, a presó permanent revisable. El Suprem fa especial recalcament en la manera que el condemnat va interceptar la nena i la va matar, sense que ella pogués defensar-se de cap manera, perquè pesava uns 37 quilograms i feia 1,52 centímetres, mentre que l’acusat, 95 quilograms i 1,79 centímetres d’alçada. Atesa la diferència de pes i alçada entre la menor i l’acusat (i tenint en compte que aquest va utilitzar un ganivet amb què va causar diverses ferides a la menor), el jurat va arribar a la conclusió que la víctima va veure clarament disminuïda la seva capacitat per defensar-se de l’agressió, cosa que fa que el crim fos astut.

Maldat brutal sense finalitat

Notícies relacionades

El TS apunta que: «La menor era a casa dels seus avis paterns i baixava per les escales per trobar-se amb el seu pare. Però desgraciadament, amb qui es troba és amb el recurrent, qui la va introduir al pis on es trobava aquest per agredir-la sexualment i acabar amb la seva vida, i en una conducta i actitud cruel que posa fi a la vida d’una nena de 13 anys, amb el seu futur com a ésser humà, i, indubtablement, amb la vida dels seus familiars directes i indirectes que es troben amb la inesperada pèrdua de la vida de la seva filla menor d’edat. No es va tractar d’una mort per un accident o per una malaltia, sinó per una conducta perversa d’una persona que de manera ràpida veu baixar una nena per les escales i el que porta a terme és introduir-la a casa seva, agredir-la sexualment i matar-la en la manera descrita en els fets provats fent servir un ganivet i asfixiant-la, amb acarnissament. El fet va ser d’una tremenda gravetat i amb un elevat retret penal que el legislador ha volgut i ha previst en aquest tipus de casos».

El Suprem confirma la valoració que va fer el TSJC de com va acabar amb la vida de la nena. «La manera d’acabar amb una vida per asfíxia és lenta, agonitzant, conscient i cruel. A més, creiem que hi va haver crueltat quant a les contusions, erosions i ferides d’arma blanca», fet pel qual es considera que va actuar amb acarnissament. Afegeix que va causar «de manera deliberada altres mals que excedeixen els necessàriament units a l’acció típica, per tant innecessaris objectivament per arribar al resultat amb l’objectiu de provocar un sofriment afegit a la víctima», cosa que defineix com a «maldat brutal sense finalitat».