VA MATAR UNA NOIA DE 13 ANYS

Perfil de l'assassí de Vilanova i la Geltrú: l'imprevisible veí del pis de baix

Les famílies de la víctima i del presumpte homicida vivien una a sobre de l'altra i tenien una relació d'amistat

Juan Francisco López té 42 anys, és divorciat, és pare d'una adolescent i ha acumulat diverses feines que li duren poc

kycmex7at7znpcf3kkmgs21100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

“Fem 5 minuts de silenci perquè no tenim paraules”. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, intentava resumir d’aquesta manera un fet inexplicable: l’assassinat de la Laia, una noia del poble de 13 anys, per –presumptament– Juan Francisco López, també veí de Vilanova. La víctima era a casa dels avis, al 2n 1a. L’homicida just a sota, al 1r 1a. Tot va passar dins del número 26 del carrer de Cubelles, el lloc que aquest dimarts al migdia els Mossos d’Esquadra van haver d’acordonar per contenir la indignació d’un poble commocionat. 

Famílies amigues 

El Josep Maria, amic de l’avi de la Laia i del pare del Juan Francisco, explica que tots dos s’avenen i que queden per “esmorzar sovint”. Assegura que l’Antonio, el pare de l’homicida, estava aquest dimarts en “estat de xoc” perquè la seva dona havia mort a l’hospital després d’una llarga malaltia. I quan va trucar al Josep Maria per comunicar-li la mort de la seva dona, només va arribar a dir-li que li constava que “allà havia passat alguna cosa”, en al·lusió al crim de la Laia. El seu amic va preferir no dir-li res més, no revelar-li que s’ha convertit en vidu i pare d’un assassí en tot just unes hores de diferència. 

L’Antonio havia sigut constructor, conegut a Vilanova i la Geltrú, i la seva dona netejava cases al barri de Santa Llúcia. Ell ha estat sempre vinculat a la festa delsTres Tombs de la població. Els Mossos, quan ahir a la nit van entrar a casa seva, van ensopegar amb incomptables trofeus que distingeixen els millors genets que surten a cavalcar el dia de Sant Antoni i van creure que eren de l’home que acabaven d’arrestar. Però no: qui adora els cavalls és el seu pare. El Juan Francisco, a qui l’Antonio havia fet saber que quan morís la seva dona el «faria fora de casa» perquè era un gandul, no participava en els Tres Tombs.

Solitari i sense èxit en la feina

Notícies relacionades

El que diuen a Vilanova del Juan Francisco, un home de42 anysdivorciat conflictivament de la seva dona i pare d’una filla adolescent, és que ha tingut diverses feines. Moltes, de cuiner. També que havia estat viatjant, una època a Andalusia i, últimament, a la Xina. Cap dels negocis que intentava arrencar no tenien èxit. El seu matrimoni tampoc en va tenir ila seva exdona el va acabar denunciant per amenaces contra ella i contra la seva filla.Ara s’havia instal·lat a casa dels pares i, segons expliquen als bars de la zona, acostumava a passar la tarda prenent una cervesa sol, “sense parlar amb ningú”.

Vilanova i al Geltrú ara està “trista i furiosa”, concloïa l’alcaldessa Lloveras, i “necessita expressar-ho per digerir-ho”. Serà més difícil per als companys de classe de la Laia, que aquest dimarts han rebut l’assistència d’un equip de psicòlegs municipal. Avui el curs de la noia dels Escolapis havia planejat anar-se’n de colònies. Per això la nena dilluns va voler anar a casa dels avis al sortir de l’escola, per acomiadar-se’n, perquè estaria uns dies fora, els que durés l’escapada escolar.