AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Presó permanent revisable per l’assassinat d’una menor a Vilanova

  • López Ortiz va matar la Laia, de 13 anys, a casa seva, després d’agredir-la sexualment i posar-li un collar de gos al coll

Mossos d’Esquadra custodian al detenido por el crimen de Vilanova.

Mossos d’Esquadra custodian al detenido por el crimen de Vilanova. / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona, d’acord amb el veredicte del jurat, ha condemnat a presó permanent revisable Juan Francisco López Ortiz per l’assassinat de la petita Laia, de 13 anys, el 4 de juny del 2018 a Vilanova i la Geltrú. El president del judici, que es va realitzar amb jurat popular, condemna a més el processat a set anys de presó per agressió sexual i a pagar una indemnització de 445.000 euros a la família de la víctima.

La va ficar a casa seva per força, la va agredir sexualment i, després d’apunyalar-la i col·locar-li al coll una corretja de gos, la va asfixiar fins a matar-la. Així ho va declarar provat el jugat popular que va dictar el mes d’abril passat per unanimitat un veredicte de culpabilitat contra López Ortiz.. La nena baixava sola per l’escala del bloc on viuen els seus avis quan el processat la va introduir per força al seu domicili i la va atacar. «És un dels fets que més repugnen la societat», va recalcar la fiscal Maria José Río, que va sol·licitar presó permanent revisable pel crim i 10 anys de presó per l’agressió sexual.

Dominació sexual

Notícies relacionades

El jurat va sostenir, tal com recull la sentència, que el processat es va abalançar sobre la nena a l’interior de la vivenda amb «la intenció d’atemptar contra la seva llibertat sexual», li va tapar la boca i va accedir a la seva zona genital, on es va trobar una lesió. La menor va aparèixer sense pantalons i amb la samarreta aixecada. Després d’això, i amb «la intenció d’acabar amb la seva vida», va clavar a la menor un ganivet de cuina en diferents parts del cos, fent pressió amb una corretja de gos col·locada al coll («el que sens dubte remet a una idea bastant òbvia de dominació sexual», puntualitza el jutge) i «realitzant altres maniobres de pressió sobre el coll», cosa que li va causar l’asfíxia i la mort. El tribunal popular ha sigut clar: La Laia «no va tenir cap possibilitat de defensar-se» i l’acusat «va incrementar de forma deliberada i innecessària» el dolor de la nena amb els cops que li va clavar i les ferides tallants que li va produir.

Segons la sentència, existeixen indicis que l’acusat «va causar dolosament la mort de la menor», ja que aquesta va ser trobada al domicili del processat i aquest «va admetre expressament haver-li causat la mort». Recalca també que el jurat «va arribar al convenciment» que la nena no s’havia introduït a la casa per la seva pròpia voluntat i, molt menys, sense permís del seu habitant. La resolució incideix que la petita presentava lesions causades amb un ganivet i va morir per asfíxia, «cosa que descarta qualsevol possibilitat que la mort fos causada per alguna forma d’imprudència o negligència».