Commoció al Garraf

Els oncles de la Laia que van trobar el cos van entrar per la força a casa de l'assassí

Van trobar el cadàver de la nena a sota d'un matalàs al domicili d'un veí, que va començar a cridar: "¡Jo no he sigut!"

La troballa va desencadenar la ràbia de familiars i veïns davant d'un crim comès sense espai ni temps perquè succeís

kycmex7at7znpcf3kkmgs21100 / periodico

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

És un crim que es va cometre sense espai ni temps perquè ocorregués. El presumpte assassí, Juan Francisco López, va aprofitar l’instant en què Laia, de 13 anys, sortia de casa dels seus avis, ubicada al 2n 1a, i passava pel costat de la seva porta, al 1r 1a, per atrapar-la i matar-la. Al costat del portal, al carrer, l’esperava el seu pare. Tan inconcebible era que li hagués ocorregut alguna cosa a la noia durant aquell trajecte, durant aquell instant, que tots els que es van posar a buscar-la desesperadament ho van fer lluny d’allà. Donant per fet que la Laia es devia haver despistat i posat a caminar en la direcció oposada al cotxe del seu pare.  

Els investigadors dels Mossos d’Esquadra també creuen, tanmateix, que aquest error va allargar l’angoixa dels familiars, però difícilment hauria evitat un crim que el seu autor va cometre quan la va atrapar. 

Quan la Laia va ser trobada al cap de tres hores, feia una bona estona que estava morta. La van trobar dos dels seus oncles que van entrar per la força a casa de Juan Francisco. Els dos homes, germans del pare i de la mare, van colpejar la porta i, al veure que responia a les seves preguntes amb contradiccions, van percebre que la nena havia de ser en aquella casa. El van apartar d’una empenta i es van colar al domicili. Van trobar una de les habitacions amb la porta tancada, la van obrir i van veure un matalàs fora de lloc, tapant alguna cosa de manera matussera. A l’aixecar-lo, van descobrir el cos de la Laia. Eren les 22.00 hores de la nit, acabava de la pitjor manera imaginable una recerca anguniosa d’una desaparició inconcebible.

L’intendent dels Mossos d’Esquadra, Toni Rodríguez, ha desgranat així la cronologia de les tres hores transcorregudes entre la desaparició i la troballa del cos.

19.00 hores

El pare de la Laia, la menor assassinada, truca als avis per dir-los que està de camí, "que la nena ja pot anar baixant". La nena ha sortit a les 17.00 hores de l’escola i ha anat a casa dels seus avis. El pare, quan pot, va a buscar-la. A les 19.00 hores, després de la trucada, busca estacionament al carrer i aparca una mica més endavant del portal de l’edifici dels avis. I espera al cotxe. Però Laia no apareix i puja a buscar-la. Els avis li expliquen que la nena ha baixat quan ell ha trucat. "S’activa la recerca però ho fan, com resulta lògic, al carrer, no dins de l’edifici", aclareix Rodríguez, que remarca que no hi va haver cap negligència per part de la família, sinó tot el contrari, "molt coratge".

El pare activa la seva parella sentimental, que agafa el cotxe i s’afegeix a la recerca pels voltants. Ell desfà el camí fins a casa a peu. Però arriba al domicili i la Laia tampoc és a casa. Torna caminant de nou fins al domicili dels avis i, per tercera vegada, desfà el mateix camí a casa. Allà agafa una bicicleta i continua buscant amb aquest vehicle. A aquella hora, la mare de la menor ja ha estat activada. També altres familiars, entre ells, els dos oncles que acabarien trobant-la.

20.00 hores

La Policia Local s’afegeix a la recerca. Els Mossos, alertats per familiars que coincideixen amb una patrulla de la policia catalana a l’estació, tenen coneixement de la desaparició. A les xarxes socials es demana ajuda. La menor pateix un grau menor d’autisme que fa més urgent trobar-la i que convida a pensar que s’ha despistat.

21.00 hores

Després de començar a prendre declaració dels pares a la comissaria de Vilanova, s’arriba a la conclusió que la Laia ha de ser dins de l’edifici. Una patrulla dels Mossos, en companyia dels dos oncles, va al bloc i revisa a fons la casa dels avis. Després, toquen els timbres de tots els veïns. El del 1r 1a triga molt a obrir i, quan ho fa, "apareix amb una tovallola perquè s’acaba de dutxar", remarca l’intendent. En aquell instant, es mostra sorprès i nega tenir qualsevol informació que els serveixi.

22.00 hores

Al carrer, al costat del portal, els veïns i els oncles comenten el que ha passat. No els ha agradat l’actitud del del 1r 1a, a qui coneixen poc i de qui desconfien, perquè acaba d’instal·lar-se allà. La dona d’un dels oncles és psicòloga i remarca al seu marit que la nena algunes vegades s’havia desorientat, potser jugant, per aquella escala. La psicòloga es mostra contundent: ha de ser dins del bloc. Els oncles, ja sense els Mossos, tornen a tocar el timbre del 1r 1a. Obre el veí, que s’acaba de canviar i està vestit. Entre tots dos li insisteixen tant que l’home cau en contradiccions i els dos oncles comprenen que oculta alguna cosa. L’aparten, entren i troben el cos inert de la Laia.

La troballa dispara la ràbia dels oncles i dels veïns, la notícia corre com la pólvora. Juan Francisco crida "¡Jo no he estat!", però ningú no li fa cas. "L’alteració la senten els agents de la policia local, en una comissaria molt propera", subratlla l’intendent. Han d’entrar gairebé en bloc per aconseguir el control de la situació. Una gravació d’un veí, publicada per aquest diari, mostra el grau d’"alteració comprensible" del barri durant el trasllat del sospitós.

Autòpsia

L’examen forense ajudarà a comprendre com va morir la Laia. El seu cos presentava ferides d’arma blanca i la sospita és que l’assassí va utilitzar un ganivet domèstic. No hi ha un mòbil conegut, la nena va haver de passar per davant de la porta del 1r 1a i el sospitós va haver de sorprendre-la en aquell moment. "Hem d’investigar si era habitual i si l’home l’estava esperant", ha arribat a explicar l’intendent. Però si l’assassí havia previst que la nena baixés en solitari aquelles escales quan el seu pare vingués a recollir-la, també hauria d’haver imaginat que aquest no tardaria a notar que s’endarreria i que, tard o d’hora, algú la buscaria a casa seva.  

Notícies relacionades

Es tracta d’un assassinat "agitat", gairebé "espontani", que ha desconcertat els mateixos policies, acostumats a investigar crims en els quals sempre acaben trobant una lògica de causa-efecte, per rocambolesca i injustificada que sigui, que acaba conduint a la mort d’una víctima. Però no havien topat amb un assassinat com el de la Laia, que ha sorgit del no-res, en el temps que tarda una nena de 13 anys a baixar de la segona planta d’un bloc a la porta del carrer, on l’esperava el seu pare.

Minut de silenci

Treballadors de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i veïns del municipi han guardat un minut de silenci a les 12.00 hores. La concentració s’ha produït a la plaça de la Vila, ha estat presidida per l’alcaldessa del municipi, Neus Lloveras, i ha comptat també amb la presència d’agents dels Mossos d’Esquadra.

whatsapp-video-2018-06-05-at-122703 / periodico