JUDICI A BARCELONA

El fiscal reclama 13 anys de presó per a un acusat de deixar morir la seva dona

  • La dona va arribar a l’hospital amb larves als cabells, úlceres infectades, carn podrida i ossos a la vista, al no haver sigut suposadament atesa pel seu marit quan vivia prostrada al llit

El fiscal reclama 13 anys de presó per a un acusat de deixar morir la seva dona
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Homicidi o imprudència? Aquest interrogant és el que haurà de resoldre a l’Audiència de Barcelona un jurat a partir del 9 de setembre. Davant el tribunal popular s’hi asseurà L. F. C., de 67 anys, acusat de deixar morir la seva dona malalta per no atendre-la durant mesos quan no podia aixecar-se del llit. El fiscal reclama per a ell 13 anys de presó i la llibertat vigilada durant 5 anys per un delicte d’homicidi, tot i que, alternativament, sol·licita una pena de multa de 1.800 euros i 5 anys de presó per omissió del deure de socors i homicidi per imprudència greu. Com en la pel·lícula de Henry Fonda ‘Dotze homes sense pietat’, el jurat (a Espanya són nou i dos suplents) haurà de decidir sobre la culpabilitat o la innocència d’aquest veí de Manresa (el Bages).

L’escrit d’acusació del fiscal explica que l’acusat i la seva dona es van casar el novembre del 2008 i que no van tenir descendència. Als 10 anys de convivència, el 15 de desembre del 2018, la dona, que tenia 57 anys, va morir a l’Hospital de Manresa. Hi va ingressar a causa d’un xoc sèptic causat per les múltiples úlceres infectades que presentava per tot el cos. Quan va anar al centre sanitari presentava, a més, pèrdua de teixits, amb visualització de l’os, larves als cabells i restes d’excrements secs i de roba incrustada per no haver sigut rentada a temps.

Des de feia més de tres mesos, la dona vivia prostrada al llit pels problemes respiratoris i de circulació que tenia i el seu marit, segons detalla l’acusació, «la tenia totalment desatesa, sense prestar-li l’ajuda que una situació així requeria.» L’acusat, incideix el fiscal, malgrat que era coneixedor de les patologies de la seva dona, «de presenciar-ne diàriament el progressiu deteriorament físic» i d’adonar-se que la persistència en aquella desatenció i «incúria» comprometia la seva vida, va obviar «durant mesos el deure de cura i l’obligació de vetllar» per ella. I no només pel vincle matrimonial que els unia, sinó per «la mateixa convivència».

Va rebutjar les ajudes

L’imputat «no va fer res per evitar que la situació s’anés agreujant progressivament», va acceptar «com a inevitablement unida a l’esmentada desatenció la mort de la seva dona i va assumir completament el risc que per a la mateixa supervivència» de la dona «implicava la seva inacció», argumenta l’escrit d’acusació. Remarca, en canvi, que L. F. C. podria haver atès tant les necessitats mèdiques com d’higiene de la seva cònjuge bé per si mateix o a través dels serveis socials de Manresa, on residia. Però, excepte en una ocasió en què va contactar amb aquests últims, l’imputat va rebutjar les mesures que des de l’Administració li proposaven i que «haurien millorat» l’estat de la dona.

Notícies relacionades

El fiscal va més enllà i afirma que L. F. C, malgrat la «greu» situació en què es trobava la seva dona, va continuar fent la seva vida normal, sortint del seu domicili per anar a comprar i relacionant-se amb altres persones. Remarca que el pis en què vivia el matrimoni també presentava «un estat de total deixadesa i abandonament» per falta d’higiene i de neteja, «i la pudor arribava» als veïns limítrofs.

L’acusació pública apunta que davant «l’evidència» que la mort de la seva dona era imminent, el 14 de desembre del 2018, l’acusat va fer una trucada als serveis d’emergències que, una vegada al domicili i «advertint la gravetat de la situació, va traslladar la dona a l’hospital. Al seu entendre, la «magnitud de les ferides era tan gran (úlceres infectades, forats a les cames amb carn podrida i ossos a la vista)» que la mort de la víctima es va produir al cap de poques hores d’ingressar al centre sanitari, a les 1.45 hores del 15 de desembre. La fiscalia deixa la porta oberta al fet que pogués existir una imprudència i, per tant, presenta una alternativa a la petició de pena principal.

Temes:

Manresa