Novetat en el transport públic

Cues per comprar bitllets i més usuaris: així va el primer dia d’abonaments gratuïts de Rodalies i mitja distància

Els usuaris habituals que utilitzin altres transports hauran d’adquirir a part el bitllet integrat, que té una bonificació del 50%

  • Renfe crida a la calma: hi ha marge per assumir més passatgers

  • Primer dia dels descomptes en les tarifes del transport públic de Barcelona

Cues per comprar bitllets i més usuaris: així va el primer dia d’abonaments gratuïts de Rodalies i mitja distància

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts

El primer matí amb els abonaments de Rodalies i mitja distància gratuïts ha transcorregut amb normalitat a les estacions centrals de la ciutat de Barcelona. Les aglomeracions s’han concentrat, especialment a primera hora del matí, a les màquines de retirada de bitllets, on hi ha hagut un flux constant de viatgers esperant per poder adquirir els bitllets gratuïts de Rodalies. 

A les estacions centrals, com a Barcelona-Sants, s’ha incrementat el número del personal d’informació per aclarir als usuaris les condicions de l’abonament i evitar aglomeracions en els punts de venda. Lili Rojas, una de les informadores de Renfe que es trobava a Sants aquest matí, explicava que «sí que es nota un increment d’usuaris respecte a la resta de dies», i que principalment això es nota a les cues de retirada de bitllets i en l’afluència de passatgers a l’estació. «Avui l’afluència s’ha notat respecte a la resta de dies, però també és veritat que ahir a la tarda ja van començar les cues per a la retirada dels abonaments», comenta Rojas.

Renfe ha expedit fins ara un total de 102.971 abonaments gratuïts per a Rodalies a Barcelona i 17.702 per a Mitjana Distància a tot Catalunya. Els seus usuaris els poden començar a utilitzar aquest dijous 1 de setembre, primer dia d’entrada en funcionament d’una de les mesures anticrisi aprovades pel Govern de Pedro Sánchez per esmorteir l’efecte en les economies domèstiques de la pujada dels costos energètics i la inflació. Aquest dijous també es posen a la venda i es poden començar a utilitzar els títols bonificats per la Generalitat de metro i autobusos. També avui s’apliquen els descomptes en les tarifes de Transports Metropolitans de Barcelona.

Més usuaris

Els usuaris habituals del servei celebren la mesura i asseguren que els suposa un estalvi important a final de mes. Edith Castellanos explica que a ella li suposa un estalvi d’uns 53 euros mensuals de mitjana però lamenta que no hagin inclòs el metro i l’autobús en la bonificació. «La part negativa és que no ens han donat els combinats, així que hauré de comprar una T-Usual ara, però almenys només m’implica comprar una zona que, amb el descompte, es queda en 20 euros», explica Castellanos. A altres usuaris habituals, com és el cas de María Pilar Estévez, la bonificació li suposa un estalvi de més de 100 euros mensuals, ja que al residir a Hostalric havia d’adquirir un bitllet de cinc zones. «Em sembla una molt bona mesura, ja que a mi em suposa un estalvi de més de 100 euros mensuals, però espero que aquest estalvi no impliqui que comencin a donar un pitjor servei», explica la dona.

La bonificació dels preus també ha fet que moltes persones comencin a utilitzar el transport públic en el seu dia a dia. És el cas d’Adrián Sánchez, un jove barceloní que treballa a Sitges. Fins ara, l’Adrián utilitzava el cotxe per anar a treballar però a partir d’avui, començarà a utilitzar el tren cada dia. Aquest jove assegura que li suposa un «estalvi important, gairebé 160 euros cada mes» i assegura que a més, això incentiva que moltes persones, com els seus amics, adquireixin els bitllets per fer turisme regional els caps de setmana.

Tot i que l’Autoritat del Transport Metropolità tem que la gratuïtat posi al límit el servei de Rodalies, des de Renfe descarten que això passi. Argumenten que en aquests moments la demanda del servei està en un 80% respecte a les xifres anteriors a la pandèmia, per la qual cosa hi ha un marge del 20% per assumir el flux de nous usuaris. Des de la companyia ferroviària posen en valor el fet que els abonaments gratuïts estimulin l’ús del transport públic per part de la ciutadania.

Els abonaments tenen un termini de validesa de quatre mesos, fins al 31 de desembre, seran gratuïts en el cas de Rodalies i Mitjana Distància, i estaran bonificats al 50% als trens Avant (els de Mitjana Distància que circulen per línies d’alta velocitat).

Notícies relacionades

Tot i que els bitllets són gratuïts, cal dipositar una fiança de 10 euros en el cas de Rodalies i de 20 euros per a mitjana distància, que es tornarà al final del període d’utilització si s’han fet almenys 16 desplaçaments en els quatre mesos de vigència. 

Llargues cues també al metro

Les cues per a l’adquisició dels bitllets de transport públic integrat han sigut visibles durant tot el matí en pràcticament la totalitat de les estacions de metro de Barcelona. Amb la bonificació del 50% en els títols de transport, són moltes les persones que els han anat a adquirir aquest matí, cosa que ha generat cues de fins a 10 minuts per a l’adquisició dels bitllets.