Mesura anticrisi en el transport públic

Rodalies crida a la calma davant el primer dia del bo gratuït: hi ha marge per assumir més viatgers

  • Renfe ha expedit a Catalunya gairebé 103.000 títols de Rodalies i més de 17.000 de mitjana distància

Rodalies crida a la calma davant el primer dia del bo gratuït: hi ha marge per assumir més viatgers

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Aquest dijous 1 de setembre entra en vigor una de les mesures anticrisi aprovades pel Govern central: la gratuïtat dels trens de Rodalies i mitjana distància de Renfe. A Catalunya, Renfe ha expedit un total de 102.971 abonaments gratuïts per a Rodalies a Barcelona i 17.702 per a mitja distància a tot Catalunya. Són dades que ha donat aquest dimecres la Delegació del Govern en un comunicat, en què ha detallat que dels 17.702 abonaments de mitja distància 4.793 han sigut a Barcelona, 5.777 a Girona, 724 a Lleida i 6.408 a Tarragona. A partir d’aquest dijous ja els podran utilitzar.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), l’ens encarregat de marcar les tarifes a Catalunya, tem que la gratuïtat posi al límit el servei de Rodalies. Des de Renfe han cridat a la calma: hi ha marge per assumir més viatgers. Segons han explicat fonts de la companyia, després de la davallada de la pandèmia, els trens de Rodalies tenen aquests moments una demanda del 80%, per tant queda un 20% de marge per augmentar usuaris i situar-se al 100% que el servei tenia abans de la pandèmia.

Per a aquest dijous, Renfe espera un augment de viatgers però apunta que aquest 1 de setembre «no es pot considerar laborable al cent per cent». La plena normalitat es veurà el dia 5 amb la tornada al col·le i el dia 12 amb l’inici de curs de les universitats.

En aquestes últimes setmanes des que es va anunciar la mesura, Renfe havia recomanat als ciutadans retirar els abonaments abans del 5 de setembre, dia que, amb la tornada al col·le, marcarà la recuperació de la plena normalitat en l’ús dels trens. I tot apunta que així ha sigut. No obstant, Rodalies iniciarà aquest dijous un dispositiu per fer un seguiment de com transcorre la jornada, tant des del punt de vista de retirada d’abonaments com d’afluència de viatgers. Així mateix, hi haurà un equip de 70 persones distribuïdes a les principals estacions catalanes per atendre dubtes i problemes que puguin tenir els usuaris.

Notícies relacionades

Els títols de transport gratuït estaran en vigor fins al 31 de desembre. Tot i que els bitllets són gratuïts, cal dipositar una fiança de 10 euros en el cas de Rodalies, i de 20 euros per a mitjana distància, que es tornarà al final del període d’utilització si s’han fet almenys 16 desplaçaments en els quatre mesos de vigència.

La posada en marxa dels bons també arriba al metro i als autobusos. Aquest dijous és el primer dia per comprar i utilitzar els títols de transport bonificats per la Generalitat de Catalunya, que es redueixen entre un 30% i un 50%.