Claus

¿En què consisteix la baixada de l’IVA del gas? Així afectarà la teva factura

¿En què consisteix la baixada de l’IVA del gas? Així afectarà la teva factura

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cop d’efecte del Govern de Pedro Sánchez. Després de mesos de negatives per part del Govern, el president ha anunciat aquest dijous una rebaixa del 21% al 5% de l’IVA del gas a partir de l’octubre i fins al 31 de desembre, que podria estendre’s més enllà d’aquesta data. L’objectiu és ajudar a moderar el rebut en els mesos de més consum pel fred i en plena escalada dels preus majorista de l’hidrocarbur com a represàlia de Rússia per les sancions que ha patit per la invasió d’Ucraïna. L’estalvi podria ser d’entre 5 i 19 euros al mes, segons càlculs preliminars de les associacions de consumidors. Amb tot, encara hi ha incògnites sobre l’aplicació de la mesura.

¿Quin estalvi suposarà per a una factura mitjana?

L’associació de consumidors FACUA ha calculat un estalvi mitjà d’entre cinc i nou euros al mes. Així, ha apuntat, un usuari amb un consum mensual de 400 kilowatts hora (kWh) i acollit a la tarifa regulada TUR1 (fins a 5.000 kWh de consum anual, típicament per cuinar i l’aigua calenta), paga actualment 35,92 euros al mes i passarà a abonar 31,17 euros. Per a un perfil de consum de 800 kWh al mes a la TUR 2 (entre 5.000 i 15.000 kWh anuals, cosa que implica habitualment que també té la calefacció a gas), la factura passaria de 67,76 a 58,80 euros.

Una altra organització, l’OCU, ha calculat un estalvi mitjà d’entre 8 i 10 euros a la TUR i de 19 euros al mercat liberalitzat. Així, i si s’estén la mesura un any sencer, un consumidor mitjà del mercat regulat tindria una rebaixa anual de 103 euros, de 789 a 677 euros a l’exercici, mentre que un consumidor tipus del mercat liberalitzat tindria un estalvi de 227 euros anuals, de 1.719 a 1.492 euros, segons dades que ha facilitat a ‘TVE’.

¿Per què una taxa del 5%?

La directiva europea que regula l’IVA autoritza els estats membre a aplicar tipus reduïts al gas natural, l’electricitat i la calefacció, però respectant una taxa mínima del 5%. Així ho va transmetre el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, en una carta als 27 socis a finals d’abril d’aquest any en la qual es detallen les mesures fiscals que es poden portar a terme per fer front a la crisi energètica actual. És a dir, el Govern no pot reduir la factura al 4%, el tipus mínim de l’impost sobre el valor afegit a Espanya, sinó que ha de fer-ho com a màxim al 5%.

¿Qui afecta?

El president no ha aclarit si la mesura s’aplicarà a tots els consumidors del gas o només els domèstics, ni si beneficiarà totes les tarifes (7,96 milions de consumidors al tancament del 2021) o només a les regulades (7,73 milions de consumidors i 14,7% del consum). Per prendre-ho de referència, la rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica (primer del 21% al 10% i des del juny al 5%) s’aplica a tots els consumidors amb fins a 10 quilowatts de potència contractada, sempre que el preu mitjà mensual del preu majorista del mes anterior sigui superior a 45 euros per megawatt/hora. És a dir, a totes les factures de l’electricitat de llars i pimes, tant aquelles dels consumidors del mercat lliure com aquelles del mercat regulat (PVPC).

¿Quan comença a aplicar-se?

Pedro Sánchez ha explicat que la rebaixa es posarà en marxa a l’octubre. «Ara que entrarem a la tardor i l’hivern, és raonable que mirem de reduir la factura dels ciutadans i ciutadanes del nostre país», ha argumentat, amb referència al consum de gas més gran que es registra en els mesos freds per l’ús de la calefacció. L’1 d’octubre és, precisament, quan toca que entri en vigor la nova revisió trimestral de la tarifa regulada TUR. La mesura en principi serà vigent fins al 31 de desembre, però el president ha deixat la porta oberta a estendre-la. «Ens obrirem a estendre-la al llarg de l’any vinent, mentre duri aquesta situació tan difícil que estan experimentant les famílies del nostre país», ha apuntat durant la seva entrevista a la ‘SER’.

¿Quants diners deixarà de recaptar l’Estat?

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha xifrat en uns 190 milions d’euros el que deixaran d’ingressar les arques públiques entre l’octubre i el desembre. També ha assenyalat que la reducció de l’IVA del gas tindrà un impacte inferior a la rebaixa del de l’energia elèctrica (que s’aplica des de l’estiu de l’any passat juntament amb una rebaixa de l’impost especial sobre l’electricitat i la suspensió de l’impost sobre el valor de la producció elèctrica), ja que fins al mes de desembre vinent l’Estat haurà deixat de recaptar més de 10.000 milions per aquests conceptes.