Efecte de les retallades

L’ampliació de dessalinitzadores a Catalunya, com a mínim, per al 2027

  • El 65% de la inversió prevista en els plans de l’aigua anteriors no es va executar a causa de la crisi econòmica i les retallades

  • El nou pla a Catalunya aposta per l’aigua residual: recuperar per a reg o ús industrial el triple de la que emana de les depuradores

A1-154419328.jpg

A1-154419328.jpg / Foto Jordi V. Pou (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ho va avisar el gerent de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) a aquest diari. «És evident que, vista l’evolució i la situació de l’emergència climàtica, necessitem més dessalinitzadores a Catalunya», va dir José Miguel Diéguez des de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat, que està al 90% de la seva capacitat a causa de la sequera. Gràcies a aquesta planta, que pot generar 60 hectòmetres cúbics anuals d’aigua potable, l’àrea metropolitana de Barcelona pot obrir l’aixeta, de moment. La crisi econòmica i les polítiques de retallades van impedir que les inversions dels plans de gestió de l’aigua anteriors es complissin en la seva totalitat: més del 65% del pressupost previst no es va executar. És el que diu el tercer Pla de Gestió de l’Aigua (2022-2027) que prepara el Govern, encara en procés d’al·legacions. Preveu construir una nova dessalinitzadora a Blanes (Girona), però fonts de l’Executiu creuen que no estarà a punt fins al 2027. Mentrestant, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) confia a triplicar l’ús d’aigua residual per a l’agricultura o usos industrials.

Tothom sap que Catalunya haurà d’assumir més sequeres com la que està vivint i probablement més intenses. Ho han estat avisant tots els experts: això era el canvi climàtic. També ho assumeixen des de la Generalitat. ¿Quines mesures es poden aprovar per garantir el consum d’aigua en els anys venidors? Una de les claus rau en les dessalinitzadores. Ho demostra la sequera d’aquest any. Malgrat que l’actual escassetat d’aigua als pantans, rius i aqüífers mai abans havia sigut vista, el Govern no ha hagut de recórrer a la compra d’aigua d’altres llocs, com va fer el 2008. La planta dessalinitzada del Prat, en marxa des del 2012, ha permès que amb prou feines s’hagin d’aplicar restriccions. Però la crisi econòmica del 2008 i les polítiques de retallades van deixar en un calaix moltes de les mesures planificades des de l’última gran sequera a Catalunya. Ho diu el Pla de Gestió de l’Aigua de 2022 a 2027 en el seu apartat dedicat a sequeres i proveïment d’aigua, que calcula que, a tot estirar, s’ha invertit el 35% del que proposava el pla anterior, el de 2016 a 2022.

Triplicar la dessalinitzadora de Blanes

La del Prat no és l’única dessalinitzadora a Catalunya. N’hi ha una altra a Blanes, ITAM Tordera, que actualment té la capacitat de convertir 20 hectòmetres cúbics d’aigua del mar en aigua potable. És molt útil per garantir el proveïment d’aigua potable la Costa Brava i les comarques de Girona en època estival, quan el consum d’aigua creix exponencialment per la invasió turística. El nou Pla de Gestió de l’Aigua (2022-2027) preveu ampliar-la creant-ne una nova planta, ITAM Tordera 2, perquè tingui la mateixa capacitat de la del Prat de Llobregat. És a dir, que si aquestes obres es desenvolupessin podria arribar a produir 80 hectòmetres cúbics a l’any d’aigua potable.

L’obra està calculada en 190 milions d’euros, dels quals l’ACA finançaria 142,5 milions, mentre que altres institucions (que el document no detalla) aportarien els 47,5 restants. De moment, per realitzar aquesta obra, ja estan reservats els terrenys on hauria d’anar la planta. «Estem parlant d’una instal·lació molt complexa, perquè sol trigar diversos anys a construir-se i a poder utilitzar-se», diuen fonts de l’ACA, que creuen que aquesta planta podria funcionar a ple rendiment l’any 2027.

El cas de Foix, oblidat

Un altre cas a part és el projecte de la dessalinitzadora en el sistema del Foix, molt probablement entre els pobles de Cubelles i Cunit. Es tracta d’un projecte molt més modest, amb capacitat de 20 hectòmetres cúbics a l’any, pensat per resoldre futures crisis a la zona sud de les comarques de Barcelona o de Tarragona, una situació que ja s’ha viscut aquest estiu. Però aquest projecte està molt més endarrerit: ni tan sols consta a l’esborrany del pla de l’aigua per als pròxims cinc anys. «Potser per al 2030», diuen fonts de l’Executiu. Segons diversos càlculs, seria necessària una injecció de 15 milions d’euros, dels quals 11,2 els assumiria l’ACA.

Aigua de les depuradores: camp estratègic

Notícies relacionades

Vist que el pla de dessalinitzadores va per llarg, l’estratègia de l’ACA més a curt termini treballa pensant en les aigües residuals. La idea és netejar l’aigua que rebutgen les depuradores, no per al consum humà, però sí per a altres usos, com l’agricultura, el reg de jardins, neteja de carrers i la indústria. Actualment, les depuradores aconsegueixen rescatar entre 35 o 40 hectòmetres cúbics a l’any d’aquesta manera. «Amb les inversions que s’estan plantejant, la idea seria arribar fins a 100 hectòmetres cúbics», expliquen a aquest diari fonts de l’ACA.

Precisament, aquestes mesures que s’inclouen en el Pla de Gestió de l’Aigua 2022-2027 ja estaven incloses en els plans anteriors (2016-2021 i 2009-2015). «Encara no s’han aconseguit els nivells d’aprofitament de l’última sequera de 2007-2008. I el pes de la crisi econòmica s’ha estès en la planificació, amb un impuls inversor mínim en nous projectes de reutilització», diu l’esborrany del nou pla d’aigües sobre aquest tema. «Un dels objectius d’aquest pla implica recuperar l’impuls en aquest camp, que ha de ser estratègic a curt i mitjà termini», segueix el text.