Pla d’actuació

Profilaxi del VIH i anàlisis toxicològiques, el protocol del Govern per les punxades a les discoteques

La Generalitat aprova un protocol per fer front a les possibles víctimes d’aquest fenomen, que ja suma 18 denúncies

2
Es llegeix en minuts

Les persones que intueixin haver patit una punxada en un local d’oci podran rebre profilaxi per exposició al VIH i se’ls faran anàlisis toxicològiques urgents, d’acord amb el nou protocol que ha aprovat el Govern de la Generalitat per l’augment de punxades a les discoteques de Catalunya.

Els departaments d’Igualtat i Feminismes, Salut i Interior han actualitzat el protocol d’actuació, després que en els últims dies els Mossos d’Esquadra hagin rebut 18 denúncies de persones –17 dones– que asseguren haver sigut punxades amb agulles o un objecte punxant quan estaven en zones d’oci, en cap cas amb violació o robatori posterior.

L’objectiu del protocol és donar una resposta «coordinada, integral i eficient a la situació generada arran de la detecció de les punxades», per la qual cosa estableix el paper que han de tenir els espais d’oci, el personal de transports públics, l’entorn de les víctimes o qualsevol persona que apreciï un «comportament estrany».

Protocol, pas a pas

En concret, en el cas que una dona intueixi haver sigut punxada, el protocol destaca la importància que s’atengui les seves sensacions i se li doni suport si és necessari, mentre es recomana no tornar a casa sense passar per un centre sanitari, «al més aviat possible» i «preferiblement acompanyada».

Quan la possible víctima entri en un centre sanitari, s’activarà el protocol de «punxada accidental» i es valorarà la necessitat d’administrar la profilaxi postexposició al VIH, cosa que s’ha de portar a terme durant les primeres 72 hores després de l’incident.

El document aprovat pel Govern estableix també que es faran anàlisis toxicològiques a la víctima «tan aviat com es pugui» i, en el cas que se sospiti d’una agressió sexual, s’activarà el protocol previst per a aquests casos.

Si es considera oportú, el centre proporcionarà suport psicològic a les persones afectades, que tenen a la seva disposició –recalca el document– tota la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes i LGTBIfòbiques i el telèfon 900.900.120, que està disponible les 24 hores del dia.

Estratègies de prevenció

Notícies relacionades

En un comunicat emès sobre la qüestió, la Generalitat recorda que, fins al moment, no consta que cap de les persones que ha denunciat punxades hagi sigut víctima d’un fet delictiu posteriorment, incloent-hi actes de violència sexual.

El protocol insta els ajuntaments i ens comarcals que reforcin les estratègies de prevenció als espais d’oci i millorin la «coordinació» dels agents implicats, alhora que demana als mitjans que informin «sense crear alarma social, respectant el dret a la intimitat de la persona afectada i del seu entorn».