Recta final dels assajos

Hipra iniciarà un assaig en infants de la seva vacuna contra la covid-19

  • La farmacèutica preveu iniciar un nou estudi clínic en població jove

  • L’empresa estima que la seva vacuna podria arribar al mercat aquesta mateixa tardor

Hipra iniciarà un assaig en infants de la seva vacuna contra la covid-19

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La vacuna contra la covid-19 d’Hipra es provarà a com a dosi de reforç per a nens i adolescents. Segons ha anunciat aquest dimarts la farmacèutica gironina, a la tardor s’iniciarà un nou assaig clínic d’aquesta injecció contra el coronavirus per provar la seva eficàcia en població jove. La fórmula, que ja ha sigut provada en milers de voluntaris sans, també s’està posant a prova com a tercera o quarta dosi en pacients immunodeprimits.

En aquests moments, la fórmula d’Hipra destaca com la vacuna espanyola contra la covid-19 més avançada en el procés de recerca. De la vintena de fórmules que fa dos anys van començar a investigar-se en laboratoris de tot el país, tan sols un grapat han aconseguit superar les proves en animals i només una, la d’Hipra, ha fet el salt als assajos clínics en voluntaris i ha aconseguit avançar fins al final del procés d’estudis científics.

Mentre la vacuna catalana s’enfila en l’esprint final de les proves, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ja està revisant els resultats dels assajos clínics per estudiar la seva aprovació. Segons calcula la companyia, si aquest procés avança com està previst, la vacuna d’Hipra podria començar a inocular-se aquesta mateixa tardor: just quan està prevista una nova crida a la vacunació massiva contra la covid-19.

Assajos clínics

Assajos clínicsEn el procés d’assajos clínics, la vacuna d’Hipra ha mostrat altes taxes d’efectivitat davant totes les variants detectades fins a la data del coronavirus responsable de la covid-19: des de l’originària de Wuhan fins a les variacions més esteses durant la pandèmia, com és el cas de beta, delta i òmicron. Recentment, segons es desprèn de les proves en voluntaris, també s’ha observat una alta efectivitat davant les subvariants BA.2, BA.4 i BA.5 d’òmicron: els llinatges que, ara com ara, estan marcant el rumb de la pandèmia a pràcticament tot el món.

Notícies relacionades

En els primers assajos clínics (fase 1), la vacuna d’Hipra es va provar en voluntaris que no havien rebut cap altra immunització i, posteriorment, es va comparar la seva efectivitat davant altres vacunes disponibles al mercat. En les següents etapes dels estudis clínics (fase 2 i 3), la injecció ideada a Girona s’ha provat com a dosi de record en pacients que, prèviament, ja havien sigut vacunats contra la covid-19 amb les fórmules de Pfizer o de Moderna. En la recta final dels assajos clínics, la vacuna s’ha provat com a tercera dosi. Tot i així, segons va anunciar fa uns dies la farmacèutica, a finals d’estiu s’espera arrencar un assaig clínic paral·lel per posar-la a prova com a quarta dosi

Totes les proves portades a terme fins al moment, segons expliquen des de la mateixa farmacèutica, apunten que la injecció d’Hipra contra el coronavirus és eficaç i segura. L’equip científic responsable del seu estudi afirma que la fórmula compta amb un «bon perfil de seguretat i de tolerabilitat». Els efectes secundaris més comuns detectats després de l’ús d’aquesta fórmula, de fet, són els mateixos que amb altres vacunes contra la covid-19 al mercat. És el cas, per exemple, del mal de cap, les molèsties al lloc de la punxada i la sensació de fatiga momentània.