Crisi migratòria

Estrasburg examinarà la devolució de l’Abdou, el jove de l’abraçada a una voluntària de la Creu Roja a Ceuta

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat denuncia que les devolucions dels migrants el maig del 2021 es van realitzar sense anàlisi individualitzada de la situació de cada un

Estrasburg examinarà la devolució de l’Abdou, el jove de l’abraçada a una voluntària de la Creu Roja a Ceuta

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha confirmat per escrit a la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) que examinarà la demanda presentada per la CEAR per la «devolució il·legal» del jove senegalès Abdou, que es va convertir en símbol de l’emergència humanitària que es va viure a Ceuta el maig del 2021, després de la seva abraçada a una voluntària de la Creu Roja.

En una carta remesa a la CEAR, l’alt tribunal explica que l’expedient «serà sotmès a examen tan aviat com sigui possible». La demanda de la CEAR anava acompanyada amb imatges que recullen el retorn complet del jove des de Ceuta al costat marroquí, realitzat a plena llum del dia i davant la premsa nacional i internacional.

«En les imatges es pot comprovar que la devolució de l’Abdou es va fer en absència de procediment, sense identificació, sense assistència lletrada, sense intèrpret i sense accés a tutela judicial», ha assenyalat la directora general de la CEAR, Estrella Galán.

Segons denuncia la CEAR, aquesta falta de procediment individualitzat vulnera el protocol 4 del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, referent a la prohibició de tota expulsió col·lectiva; i l’article 13 del Conveni Europeu per als Drets Humans, que garanteix la possibilitat que qualsevol persona forçada a retornar al seu país pugui recórrer la decisió de manera efectiva.

«Les devolucions immediates a Ceuta, el 18 de maig del 2021, es van realitzar sense anàlisi individualitzada de la situació de cada un. Tampoc hi va haver resolució d’expulsió que pogués garantir l’accés a un recurs efectiu i el cas de l’Abdou és la prova fefaent», ha remarcat la coordinadora jurídica de la CEAR, Paloma Favieres.

Segons assenyala la CEAR, el Govern «ha mirat de justificar» que aquest tipus de devolucions sumàries es fan en el marc dels «rebutjos en frontera, que es van pretendre legalitzar a través d’una disposició addicional de la llei de seguretat ciutadana del 2014». Si bé, precisa que el Tribunal Constitucional va recordar en una sentència que aquestes expulsions s’han de fer amb plenes garanties i respecte als drets humans.

Notícies relacionades

La CEAR denuncia que aquest tipus de devolucions il·legals continuen produint-se a les fronteres espanyoles, «com s’ha pogut comprovar recentment en els tràgics successos de Melilla el passat 24 de juny, en els quals van perdre la vida almenys 37 persones després d’un intent de salt a la tanca».

Per això, l’organització considera que és fonamental continuar portant aquests casos davant els tribunals internacionals, amb l’objectiu que «les devolucions il·legals desapareguin de les fronteres europees i es garanteixi l’accés al dret humà a sol·licitar asil».