L’educació a Catalunya

La UGT denuncia «nomenaments a dit» de professors a Catalunya

  • Segons els sindicats, més del 80% de les vacants s’han cobert amb aquest sistema, «fomentat per Educació»

  • Lorena Martínez augura que centenars de docents, ben situats a la borsa de treball, quedaran a l’atur al setembre

La UGT denuncia «nomenaments a dit» de professors a Catalunya

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El procés de nomenament de vacants de professors en l’educació pública catalana va per llista de la borsa de treball. La UGT ha denunciat, tanmateix, que més del 80% de nomenaments de cara al curs escolar 2022-23 els han fet «a dit» les direccions després d’entrevistes personals amb els aspirants. La responsable d’educació pública de la UGT a Catalunya, Lorena Martínez, acusa el Departament d’Educació de «fomentar» aquesta via, que, malgrat ser legal, «contradiu els principis d’igualtat d’oportunitats i transparència». Martínez augura que centenars de docents fins ara ben situats a la borsa de treball estaran sense feina al setembre.

La via de les entrevistes personals estava autoritzada per Educació per uns dies. L’únic requisit era tenir més de 12 mesos treballats i que la plaça a cobrir fos de més d’un mes. Els nomenaments d’aquest dilluns ja anaven per llista de la borsa de treball. ¿Què ha passat? Doncs que la majoria de places ja estaven assignades, segons explica Martínez. «És vergonyós. En els serveis territorials de Girona, per exemple, només s’ha adjudicat una substitució fins al març. Res més. La resta ja estava coberta a proposta dels equips directius».

Des de la UGT denuncien que aquest sistema deixarà en l’atur centenars de professors amb més de 10, 15 o 20 anys d’experiència. «És un ero encobert», acusa Martínez. «A les Terres de l’Ebre hi ha un professor de 60 anys, primer a la borsa de treball, a qui no li han assignat plaça», exposa.

Dirigent sindical sense plaça

Ella mateixa també s’ha quedat sense plaça. «A data d’avui no tinc plaça assignada malgrat fer més de 12 anys que treballo». I es pregunta si «és casualitat». «He estat liderant en representació de la UGT les negociacions amb Educació per les vagues de docents. He sigut enmig de tot el xivarri com a responsable d’educació pública del sindicat. I ara, amb la via de les entrevistes, no m’han assignat cap plaça. Pel càrrec que ocupo a la UGT ja em tanquen portes. És molt fort», assenyala.

Notícies relacionades

Aquest curs 2021-22 Martínez ocupava una vacant a Santa Coloma de Gramenet. Els pròxims nomenaments en el servei territorial de Barcelona Comarques seran el 20 de juliol. «Vist com han anat els nomenaments d’aquest dilluns, en què amb prou feines hi havia vacants, no tinc gaires esperances». «El que està passant aquest any, aquesta manera d’adjudicar les places, no havia passat mai», critica Martínez.

No és la UGT l’únic sindicat que qüestiona aquest sistema. La resta també ho ha fet. El juny passat, CCOO va denunciar que només un 17% de places s’ocupen pel procediment ordinari, partint de mèrits i capacitats i segons l’elecció del docent. La resta, els elegeixen directament les direccions. Segons CCOO, això «no respecta els criteris d’igualtat, capacitat, mèrit, transparència i publicitat que han de seguir els nomenaments de treballadors públics», i «genera discriminacions a interins o funcionaris sense plaça que no són renovats per motius com la maternitat, malaltia o edat avançada». Per a CCOO, el problema és en el decret de plantilles i per això demana que es derogui.