L’educació a Catalunya

Ratpenats contra mosquits al pati de l’escola

  • Els alumnes de La Farigola del Clot de Barcelona instal·len nius per acollir els quiròpters

  • «És una idea boníssima. Totes les escoles haurien de fer-ho», opina el biòleg Tomás Ballesteros

Ratpenats contra mosquits al pati de l’escola

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Ciutats com Barcelona, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat són hàbitat d’entre set i deu espècies de ratpenats. Qualsevol arbre gran i vell o qualsevol edifici antic on hi hagi moltes esquerdes són una vivenda ideal per a ells. És una espècie protegida que ha despertat l’interès de l'alumnat de primer de primària de l’escola La Farigola del Clot, fins al punt que han decidit instal·lar-los un niu al pati. «És una idea boníssima. Totes les escoles ho haurien de fer», diu, entusiasmat, Tomás Ballesteros, biòleg de Bioeduca, l’entitat que ha assessorat La Farigola en el seu projecte mediambiental.

La idea va sorgir al febrer arran d’una visita de classe a la Casa Batlló. Allà els nens i nenes van descobrir la figura d’un ratpenat a la façana de l’edifici i va començar el seu interès per aquest animal, sobre el qual la tutora Inma Roger ha articulat tot un projecte transversal que ha inclòs matèries de ciència, matemàtiques, geografia, expressió escrita, art, medi ambient i civisme i que va culminar al final de curs amb la presentació del treball a les famílies. Així, durant quatre mesos, el ratpenat ha servit d’eix per transmetre als alumnes coneixements de diverses matèries, en línia amb la filosofia dels nous currículums competencials.

Quan a classe ja havien treballat a fons tot en relació amb aquests mamífers, Roger va proposar als seus alumnes passar a l’acció i es van plantejar instal·lar un niu al pati de P-3. «Com que tenim un hort, sempre hi ha mosquits i creiem que els ratpenats, que s’alimenten d’insectes voladors, ens podrien ajudar», explica aquesta professora, aficionada a l’ornitologia. Va ser llavors quan un expert en quiròpters de Bioeduca els va visitar per començar a concretar el projecte. A mitjans de juny, amb l’ajuda d’un pare de l’escola, es van instal·lar dues cases-niu en un racó tranquil del pati, en una paret on no toca gaire el sol.

Notícies relacionades

Els biòlegs ja els han advertit que portarà un temps que els ratpenats s’hi acostin. «L’han de veure com un lloc segur», apunta Roger, que explica que no són nius de cria, sinó refugis.

Per Ballesteros, el treball de classe sobre els ratpenats ha sigut una «bona excusa per cuidar una espècie molt protegida de la qual s’hauria de fomentar la reproducció». La Farigola no ha sigut la primera escola que ha realitzat un taller sobre ratpenats, però sí la primera que els ha instal·lat un niu, almenys de la qual té constància Bioeduca. «El taller els va apassionar. Els vam explicar com viuen els ratpenats, què mengen, on viuen, com fan els nius, i els va encantar», recorda Ballesteros, que admet que el tema agrada als nens, però als adults no tant. «Per por», diu. Aquest biòleg assegura que aquests animals no suposen cap perill, però que no se’ls ha de tocar. «És una espècie nocturna que no molesta. N’hi ha molts i viuen en grup, però com que la gent no els veu, no és conscient que hi són».