L’educació a Catalunya

La ‘revolta dels orinals’ ocupa Nou Barris

  • Estudiants i professors de l’institut reclamen la reforma d’uns lavabos que tenen més de 40 anys

La ‘revolta dels orinals’ ocupa Nou Barris
2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

L’institut Nou Barris, enclavat al barri de Torre Baró (Barcelona), ha arribat aquest curs als 40 anys de vida. Els mateixos que tenen els vuit lavabos que utilitzen diàriament gairebé 600 persones entre alumnes, professors i personal del centre. Canonades i cisternes velles, rajoles trencades i equipaments obsolets són el que han motivat direcció, estudiants i famílies a impulsar la ‘revolta dels orinals’. Una original campanya que seguirà «fins a aconseguir que el Consorci d’Educació ens doni una data per reformar els lavabos», explica el director, Xavier Murillo.

El 2016, quan Murillo va assumir la direcció, es va fer una auditoria tècnica de les instal·lacions de l’institut que va determinar que una de les actuacions a executar a curt o mitjà termini era la reforma dels lavabos. L’obra es va pressupostar en 192.000 euros. Des d’aleshores, les demandes del Nou Barris han topat amb la resposta de ‘no hi ha pressupost’ o ‘és competència del centre’.

Aquest curs la reivindicació s’ha reactivat perquè els estudiants s’han implicat i l’associació de famílies també és molt combativa. «Hem presentat una proposta de projecte al Consorci, però de moment no ens han dit res», lamenta Murillo. Actualment els vuit lavabos es divideixen en quatre per a nois i quatre per a noies. Dos per planta. En la proposta, com que el centre tenia un parell d’alumnes que estaven fent la transició, s’ha plantejat dissenyar els lavabos com a espais no binaris.

En alguna ocasió, el Consorci ha dit a Murillo que com el centre té gestió autònoma, aquesta reforma correspon a l’institut. «Com a centre de gestió autònoma ens toca assumir actuacions de manteniment, com canviar portes o persianes, que ja estem fent. Però la reforma dels lavabos, que inclou canonades, no és una qüestió de manteniment, és el que es diu una reforma d’ampliació i millora, una intervenció sobre l’edifici i això correspon al Consorci», rebat el director.

Dignificar els espais

Murillo considera que la reforma és «urgent» i que permetria dignificar els espais. Recorda un dels mantres d’Educació: que l’entorn condiciona l’aprenentatge i influeix en l’alumnat. Està demostrat, per exemple, que si els estudiants veuen que les instal·lacions estan en bon estat, s’hi mostren més curosos.

Per visibilitzar la reivindicació, el mes de juny passat alumnes i professors van decidir passar a l’acció. Se’ls va ocórrer omplir d’orinals l’entrada de l’institut. Van aprofitar un taller de final de curs per decorar-los i fer pancartes expressant la seva demanda (‘Reforma dels lavabos ja’) i ho van penjar tot a la façana.

Notícies relacionades

La ‘performance’ es va poder veure fins fa uns dies. «Vam haver de retirar els orinals perquè alguns apareixien trencats i d’altres ‘volaven’», apunta Murillo, que assegura que el pròxim setembre, quan comenci el curs, els tornaran a instal·lar si no tenen resposta del Consorci. «Les famílies estan decidides a continuar amb la seva reivindicació i aquest barri té una llarga tradició combativa», recorda el director.

Potser abans d'això la seva demanda arribarà de nou a orelles del Consorci aprofitant que els mesos d’estiu són els que dedica a fer obres de millora a les escoles i instituts de Barcelona.