MEDI AMBIENT

Els ramaders demanen actualitzar «any a any» el cens de llops i rebaixar la seva protecció

ASAJA jutja la gestió de grans carnívors a Europa «un fracàs», i el cost econòmic, humà i social dels danys causats, «considerable»

Els ramaders demanen actualitzar «any a any» el cens de llops i rebaixar la seva protecció

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

Reduir l’estatus de protecció que tenen els grans carnívors (llop, os i linx), i atorgar als estats membre de la Unió Europea més flexibilitat per gestionar les poblacions d’aquestes espècies i garantir la seva coexistència amb els éssers humans i les seves activitats. Són les principals peticions que han presentat a Brussel·les l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) i el col·lectiu europeu que integren el Comitè d’Organitzacions Professionals Agrícoles i la Confederació General de Cooperatives Agrícoles (COPA-COGECA). Exigeixen revisar la legislació comunitària sobre grans carnívors, al considerar que la gestió realitzada en els últims anys ha sigut «un fracàs» i que el cost dels danys causats als ramaders és «considerable», i no només en termes monetaris, ja que «l’impacte humà i social en la ruralitat és encara pitjor».

ASAJA i COPA-COGECA creuen «molt necessària una resolució del Parlament Europeu que inclogui una modificació normativa perquè els censos de grans carnívors s’actualitzin «any a any», perquè no consideren acceptable que els estats membre tinguin «només l’obligació d’enviar dades cada sis anys». Un altre objectiu ha de ser, diuen, l’actualització de l’estatus de llops, ossos i linxs, que en l’actualitat és de «protecció estricta», perquè passi a «protegit» i així «fer aplicables les mesures de control d’una manera més àgil».

Notícies relacionades

Els representants d’agricultors i ramaders demanden la Comissió Europea que presenti un estudi sobre la directiva sobre conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres, aprovada el 1992, «per veure l’impacte sobre els grans carnívors». Finalment, assenyalen que perquè la Comissió Europea pogués presentar una modificació dels annexos caldria que el Parlament Europeu aprovés una resolució sobre ramaderia i llops que va presentar la Comissió d’Agricultura de la Unió Europea, la votació de la qual va haver de celebrar-se al febrer, però que es va suspendre per les tensions amb la Comissió de Medi Ambient. Per això ASAJA i COPA-COGECA reclamen «una millor entesa entre aquestes dues comissions».

Afegeixen que el sacrifici dels ossos que s’acostaven a assentaments humans va provocar una «clara reducció de la presència d’ossos» en aquests entorns. I creuen que el «sacrifici d’altres poblacions de grans carnívors» propiciarà «por i respecte en aquestes espècies», una cosa que ha sigut «un aspecte de la vida al camp durant segles».