L’assessor mèdic de Biden

L’antiviral Paxlovid: útil malgrat el rebot de la covid que va patir el doctor Fauci

L’infectòleg Àlex Soriano explica que passa només en l’1% dels casos i que es tracta d’un fàrmac molt eficaç que Espanya hauria de prescriure més

  • El coronavirus muta per escapar-se del Paxlovid

  • Així és Paxlovid: ¿qui en pot prendre?

L’antiviral Paxlovid: útil malgrat el rebot de la covid que va patir el doctor Fauci

Jennifer Lorenzini / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Anthony Fauci, el principal assessor mèdic del president dels EUA, Joe Biden, ha patit un rebot dels símptomes de covid-19 després de prendre l’antiviral Paxlovid, de la farmacèutica Pfizer, segons va informar dijous l’agència ‘Bloomberg’. «Ha passat en l’1% dels pacients que van prendre Paxlovid», precisa el Cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic (Barcelona), Àlex Soriano. Soriano defensa continuar utilitzant paxlovid per l’elevada efectivitat, especialment en les persones grans i vulnerables.

Malgrat que està completament vacunat i amb dos reforços, Fauci, de 81 anys, va contraure la covid-19 a principis d’aquest mes i se li va receptar Paxlovid a causa de la seva edat, que el converteix en una persona amb alt risc de desenvolupar complicacions, com ell mateix va dir dimarts durant un esdeveniment en el Fòrum de Salut Global de Foreign Policy.

«Després d’acabar els cinc dies de Paxlovid, vaig donar negatiu en una prova d’antígens durant tres dies seguits», va dir Fauci. «I al quart dia, per estar-ne absolutament segur, em vaig fer una altra prova. Vaig tornar a donar positiu».

Efecte rebot

Desenes de pacients han informat sobre el fenomen, sovint anomenat rebot de Covid o rebot de Paxlovid, de la reaparició dels símptomes després de prendre un cicle complet del medicament de Pfizer. Tot i que el director executiu de Pfizer, Albert Bourla, va declarar al maig que els metges podrien receptar un segon tractament a aquests pacients, els organismes reguladors de medicaments dels Estats Units han dit que no hi ha evidència que una repetició ajudi.

Tot i això, Fauci va dir que va començar a prendre un segon cicle de Paxlovid després d’experimentar símptomes molt pitjors que els primers. Ara que és a punt d’acabar el tractament oral de cinc dies, va assenyalar que encara tenia símptomes, però que se sentia «raonablement bé».

L’infectòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona Àlex Soriano adverteix que l’efecte rebot de Paxlovid passa només en l’1% dels casos, i sempre en persones molt grans o vulnerables. Segons ell, Espanya ha comprat 300.000 dosis de Paxlovid i només n’ha administrat 50. «No s’està utilitzant més perquè els sistemes de prescripció no són gaire àgils i perquè les indicacions són molt restrictives», diu.

Notícies relacionades

Amb tot, Soriano creu que és un medicament molt útil per l’ elevada efectivitat i defensa no només continuar utilitzant-lo, sinó utilitzar-lo més. «Els metges estem en una situació complicada. Hi ha molts pacients ingressats amb covid-19, la majoria són gent molt gran o immunodeprimits que s’haguessin pogut estalviar l’ingrés si li haguéssim donat el Paxlovid abans. És un recurs que no estem fent servir bé», adverteix.

Poca eficàcia en els menys greus

Aquest mes, Pfizer ha suspès les inscripcions en un estudi sobre el fàrmac en pacients que no tenen un alt risc de patir una malaltia greu, després que la píndola no n’alleugés els símptomes. L’estudi no va demostrar que el fàrmac reduís els símptomes de covid entre els pacients relativament sans i no va poder mostrar una reducció estadísticament significativa de les hospitalitzacions i les morts.