Abans de la tardor

Catalunya demana a Sanitat avançar la quarta dosi als més grans de 80 anys

El Departament de Salut insta que es «revalori» la possibilitat d’administrar la quarta dosi a aquest col·lectiu per protegir-se de la pujada de la incidència

Catalunya demana a Sanitat avançar la quarta dosi als més grans de 80 anys
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Salut ha demanat al Ministeri de Sanitat que estudiï avançar la quarta dosi de la vacuna contra el coronavirus als més grans de 80 anys. Així ho ha explicat el conseller Josep Maria Argimonen roda de premsa aquest divendres. Segons ha detallat, s’ha instat la Comissió de Salut Pública que revalori la possibilitat d’administrar la quarta dosi a aquest col·lectiu abans de la tardor per protegir les persones de 80 anys o més.

Argimon ha precisat que aquesta va ser la raó per la qual es va reunir fa dos dies el Comitè Científic Assessor contra la Covid-19, presidit per Magda Campins, amb qui el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, coincideix a reclamar que es posi aquesta dosi de la vacuna als més vulnerables.

Abans de la tardor

Tal com va explicar fa una setmana la presidenta del Comitè Científic Assessor contra la Covid-19, Magda Campins, l’aposta és aplicar ja la quarta dosi contra la Covid-19 a totes aquelles persones més grans de 80 anys: «No hi veig gaire sentit a haver d’esperar a la tardor», va declarar Campins en una entrevista per a Catalunya Ràdio.

Amb la incidència del coronavirus en auge, la situació a les residències s’està complicant de nou. Per aquesta raó, des del Govern s’ha instat a Sanitat a aprovar aquesta mesura per aconseguir administrar les dosis abans de l’arribada de la tardor.

Malgrat tot, la investigadora va descartar tornar a les restriccions perquè «epidemiològicament no és necessari», però sí que va parlar clarament de setena onada.

Administració no generalitzada

En l’entrevista, Campins també va reconèixer que l’administració de la quarta dosi es limitaria al col·lectiu de persones més grans de 80 anys. Per tant, de moment, l’esmentada vacuna no «es necessita» de manera generalitzada a la resta de la població.

Campins va recordar que fins ara es parlava d’esperar la tardor perquè hi hauria noves vacunes ajustades a altres variants, i no en la inicial. Tanmateix, l’experta reconeix que ara ja hi ha noves dosis i que, igualment, no serien vacunes actualitzades.

Referents en vacunació

Notícies relacionades

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat aquest divendres a Santander que el seu departament seguirà l’assessorament dels experts» per determinar el començament de l’aplicació de la dosi de reforç del coronavirus a la gent gran: «Cal vacunar les persones més grans de 80 anys i les que estan en residències. Ara falta determinar quan», ha dit.

Darias recalca la bona tasca dels especialistes durant el procés de vacunació a Espanya, «el país referent en vacunació mundial amb una estratègia modèlica», segons paraules de la mateixa ministra. «Tots els països ens pregunten com hem sigut capaços d’haver inoculat 95 milions de dosis, tenir el 92,7% de la població més gran de 12 anys amb la pauta completa i més del 50% amb la dosi de reforç», ha afegit Darias.