Frau
La Policia Nacional alerta d’una altra estafa bancària mitjançant un SMS
L’estafa consisteix en la recepció d’un missatge de text en què es demana actualitzar la seguretat del compte

No és la primera vegada, ni serà l’última, que ens intentin enganyar amb un missatge de text que aparenta ser formal i inofensiu i al final resulta letal per als nostres recursos econòmics.
Les presses i infinitat de tasques del dia a dia i, lògicament, no poder estar sempre en guàrdia fa que, de vegades, passem per les ombres de sospita que, en un altre moment, ens faria arrufar el nas i descartar del tot un intent funest i matusser de ser estafats.
Just per aquest motiu, la Policia Nacional està molt alerta d’un tipus de frau molt comú en l’era digital i que, per desgràcia, té bastant èxit per als lladregots.
Aquesta estafa consisteix en l’enviament d’un SMS d’una entitat bancària advertint l’amo del mòbil que rep el missatge que des d’un determinat dia ja no podrà utilitzar les targetes de crèdit o dèbit si no actualitza la seguretat del compte.
Tot i que els missatges poden presentar certes variacions, sempre inclouen un enllaç per accedir directament al banc, que, tanmateix, condueix a una pàgina falsa on li demanen les dades bancàries i personals, el seu usuari i contrasenya d’accés a la banca ‘online’ i un telèfon de contacte.
Amb aquest elaborat procés aconsegueixen tenir accés a la banca per internet de les seves víctimes i poden fer pagaments i transferències mentre sol·liciten als estafats les claus necessàries per autoritzar les operacions.
Per descomptat, aquesta entitat bancària és fictícia i l’enllaç a què es demana entrar ens porta a una pàgina on se’ns exigirà les nostres dades bancàries per després, amb aquesta informació, extreure una suma de diners.
📢 ATENCIÓN:
— Policía Nacional (@policia) 22 de junio de 2022
Si recibes un SMS de tu banco diciendo que no puedes utilizar tus tarjetas hasta que no actualices tu cuenta
¡¡ NO PIQUES !! #Phishing
IGNORA Y ELIMINA 🗑 pic.twitter.com/5QoXGgPHYN
Davant aquest i altres fraus semblants, la Policia Nacional recorda un cop més: «La primera norma que no hem d’oblidar és que mai s’han de facilitar les claus secretes ni dades personals a través de cap canal». El consell del cos de seguretat és ignorar aquests missatges i eliminar-los immediatament.
La policia explica que les entitats financeres es poden comunicar amb els seus clients si necessiten alguna verificació, però mai demanaran claus secretes, dades bancàries ni firmar retrocessions d’operacions.
Els agents demanen ser especialment cauts amb els missatges de text o correus que rebem i fer atenció als enllaços que incloguin, ja que en els casos de frau mai redirigeix a la pàgina oficial de l’entitat, i solen contenir faltes d’ortografia o frases sense sentit.
Notícies relacionadesUna altra mesura eficaç és no accedir a serveis en xarxa que requereixin intercanvi d’informació privada o fer tràmits bancaris des de dispositius públics o que estiguin connectats a xarxes wifi públiques.
En cas de rebre un SMS amb aquestes característiques, la policia recorda que no s’ha de facilitar cap dada ni accedir als enllaços que conté o descarregar fitxers adjunts. La millor opció per preservar la nostra seguretat és ignorar-lo, eliminar-lo i en cas de dubte contactar amb el servei d’atenció al client de la nostra entitat bancària.
- La caixa de ressonància ¿Què va voler dir Sabina amb la seva frase de comiat?
- Tu i jo som tres La crítica de Monegal: «¡I ara diran que TV3 blanqueja els Pujol!»
- Moneda Sorpresa amb els bitllets de 500 euros: això els ha passat
- FUTBOL Alfonso, exjugador del Barça: «Obligaria Guardiola i les noies de la selecció femenina a besar la bandera espanyola»
- Per la nova llei Multa de 500 euros per deixar el gos uns minuts lligat a la porta de la farmàcia
- Última hora Incendi a dues discoteques de Múrcia, en directe: últimes notícies sobre l’incident a la sala d’oci
- Seqüeles del coronavirus Covid persistent: metges i pacients tornen a demanar un registre d’afectats
- CLÀUSULA DE 1.000 MILIONS Lamine Yamal i el seu nou contracte fins al 2026
- Educació ‘Macrooposicions’ a l’escola catalana: Un de cada tres aspirants suspèn
- Canvis en la normativa La jornada a temps parcial equival a un dia cotitzat: ¿què implica per a la teva pensió?