Suplantació d’identitat

Avís d’estafa a clients de Movistar

Detectats SMS que suplanten la companyia per enganyar-te amb un fals reembors

Avís d’estafa a clients de Movistar

Mossos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nombrosos usuaris estan rebent SMS falsos (‘smishing’) que suplanten el servei de telefonia Movistar. El seu objectiu és enganyar l’usuari perquè accedeixi a un enllaç que el redirigirà a una pàgina fraudulenta d’aspecte similar a la llegítima. En aquesta, la víctima podrà reclamar un suposat reembors de 96,50€ de la seva factura. N’alerta l’Oficina de Seguretat de l’Internauta. A Catalunya, també se n’han fet ressò els Mossos.

El lloc web intenta suplantar Movistar i és molt similar a la pàgina legítima de la companyia. La manera de comprovar-ho és revisant la URL de la web, que no es tracta del domini legítim, sinó d’un que intenta simular el real utilitzant el nom de l’empresa a l’URL.

La web fraudulenta té per objectiu convèncer l’usuari per introduir les seves dades personals i bancàries a la pàgina, a fi de fer-ne ús, per cometre un frau financer.

Com procedir

Així que si reps un SMS en nom de l’empresa Movistar, indicant que està disponible la teva factura i que pots reclamar un reembors, i que per a això has d’accedir a un enllaç, no el facis, es tracta d’un frau. I si ja has seguit les indicacions i has facilitat les teves dades bancàries, des de l’OSI indiquen que la manera de procedir és la següent:

-Contacta al més aviat possible amb la teva entitat bancària per informar-los del que ha passat i cancel·lar possibles transaccions que s’hagin pogut efectuar.

-Si has facilitat també les teves dades personals, cal mantenir-se atent i revisar periòdicament quina informació hi ha publicada sobre tu a internet per comprovar que no se n’estigui fent un ús indegut.

Notícies relacionades

-Finalment, sempre ho pots denunciar a la policia.

Tot i que la detecció de la campanya maliciosa ha sigut mitjançant SMS, tampoc es descarta que es pugui estendre mitjançant altres mitjans, com el correu electrònic i missatgeria instantània.