Preocupant repunt

L’auge de la covid per la BA.5 a Catalunya posa en alerta l’atenció primària

Salut fa una crida a posar-se la tercera dosi a aquells que no la tenen: «Els protegirà contra aquesta variant», diu Carmen Cabezas

  • ¿Quines noves variants de la covid aconsegueixen fer el salt a les vacunes?

  • Els nous llinatges BA.4 i BA.5 causen més fatiga, dispnea i pèrdua d’olfacte i gust

L’auge de la covid per la BA.5 a Catalunya posa en alerta l’atenció primària

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els contagis de covid-19 a Catalunya i en el global d’Espanya (així com en els països de l’entorn) estan en augment degut, principalment, a l’avanç de la subvariant de l’òmicron, la BA.5, més contagiosa. La Conselleria de Salut, que feia mesos que no feia les rodes de premsa setmanals per analitzar la situació epidemiològica, ha tornat a convocar els mitjans aquesta tarda davant l’avanç del virus. Salut atribueix aquest augment de contagis a aquesta variant i no tant als efectes de Sant Joan o els festivals de música.

«Aquesta variant té un escapament a les vacunes, ho hem vist en altres països. La BA.5 té un avantatge de transmissió respecte a altres variants, però és menys greu», ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Per la seva banda, la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la UPC Clara Prats ha explicat que la BA.5 està substituint la BA.2. La BA.5 ja representa entre un 80% i un 90% dels contagis, segons el Biocomsc. Salut fa una crida a posar-se la dosi de record a aquells que encara no la tenen, ja que multiplica per 10 els anticossos i prevé la BA.5.

Aquest dimarts, segons xifres del departament, han tornat a augmentar les hospitalitzacions: ja hi ha 1.762 malalts amb covid-19 (gairebé 400 més que la setmana passada). El 77% d’aquests tenen més de 60 anys. I també les ucis: ja hi ha 46 malalts (quatre més). «Observem aquesta pujada d’hospitalitzacions i ucis, però també una menor gravetat lligada a aquestes variants», ha assenyalat Cabezas. La mortalitat continua en descens, amb 23 òbits en l’última setmana davant els 78 registrats en l’anterior.

També els centres d’atenció primària (CAP) estan diagnosticant més casos de covid-19. «Som lluny, tot i així, de la situació viscuda a principis d’any amb la sisena onada», ha precisat Cabezas. La covid-19 és «el virus majoritari» a Catalunya i representa el 58% de tots els virus diagnosticats. De fet, ahir l’atenció primària va tenir un pic de 19.000 visites relacionades amb la covid-19. És una xifra elevada, però el 10 de gener, per exemple, hi va haver un pic de 110.000. «La diferència és molt gran, però som en un període de l’any especialment complicat perquè hi ha professionals de vacances», ha assenyalat la secretària de Salut Pública.

Estimacions

El Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) calcula que la taxa estimada de covid –la incidència– és de 404 casos per cada 100.000 habitants (la setmana anterior era de 324).

Segons els càlculs del Biocomsc, Catalunya arribarà al pic de contagis en els més grans de 60 anys entre la segona i la tercera setmana de juliol. L’escenari més favorable seria arribar a aquest pic en la primera setmana de juliol, però creu més probable el segon. Els investigadors de la UPC també creuen que, en dues setmanes, hi haurà unes 60 persones a l’uci si el ritme de contagis actual es manté. Calculen que hi podria haver un màxim de 70 o 80 malalts greus en ucis, xifres molt allunyades de les altres onades. «No es preveuen sorpreses», ha dit Prats.

Quant al futur, Cabezas creu que la societat viurà amb la covid-19 com si fos un virus respiratori més.

Inquietud en la primària

L’atenció primària ha detectat 28.475 casos en una setmana, cosa que correspon a una mitjana de 4.000 de diaris, uns nivells que no es veien des de finals de febrer i principis de març.

Així, la pressió sobre els centres d’atenció primària va en augment, amb l’agreujant que arriben els dos mesos de l’any amb més personal de vacances, juliol i agost.

Notícies relacionades

En l’última setmana, els centres de salut van detectar prop de 50.000 nous casos d’infeccions respiratòries agudes (IRA), en concret 49.660 nous diagnòstics: Més de la meitat van ser per covid (28.475), mentre que els casos de grip –que va a la baixa– i bronquiolitis –estabilitzada– van ser menors (505 i 205, respectivament).

De totes les mostres analitzades pel sistema sentinella en l’última setmana, el 58% eren SARS-CoV-2, seguit de lluny de rinovirus (6,94%) i parainfluença (6,31%).

Reinfeccions en joves